Új kontrollanyagot fejlesztettek ki a hibás teszteredmények kiküszöbölésére az Európai Bizottság tudósai

     Új kontrollanyagot fejlesztett ki a hibás koronavírus-teszteredmények kiküszöbölésére az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (KK) – közölte szerdán az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-vel.

    Az új kontrollanyag segítségével a laboratóriumok ellenőrizni tudják, hogy megfelelően működnek-e az általuk használt koronavírustesztek. Az új kontrollanyag javíthatja az EU koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszadási képességét, és elősegítheti, hogy a megbízhatatlan eredményt produkáló vírustesztek folytán ne menjenek veszendőbe értékes erőforrások – áll a közleményben.


    A pozitív kontrollanyagok hiánya jelenti az egyik legnagyobb kihívást, amely a koronavírus-tesztek megbízható módon történő elvégzését nehezíti a laboratóriumokban. A pozitív kontrollanyag biztosítja, hogy a laboratóriumi tesztek pontos eredményt hozzanak: segít ugyanis elkerülni, hogy a teszt negatív eredményt mutasson annak ellenére, hogy a vizsgált személy hordozza a SARS-CoV-2 vírust.


    A Közös Kutatóközpont által kifejlesztett kontrollanyag a vírus egyik – szintetikus úton előállított – nem fertőző alkotóeleme. A SARS-CoV-2 gyors mutálódásra képes, a KK által kifejlesztett kontrollanyag azonban a vírus azon részén alapszik, amely a mutációt követően is stabil marad – olvasható a közleményben.


    Mint írják, ebben a pillanatban 3000 adag kontrollanyag áll rendelkezésre, amelyet az uniószerte működő vizsgálati laboratóriumok fognak megkapni. Segítségével a laboratóriumok és a teszteket készítő cégek ellenőrizhetik saját készleteiket: ha a teszt nem észleli a kontrollanyagot, akkor a vírust sem fogja. A kontrollanyag lehetővé teszi az európai koronavírustesztek összehangolását.


    Az anyagból nagyon kis mennyiség is elég egyetlen teszt ellenőrzéséhez, egyetlen adag egy laboratórium akár 20 ezer tesztjéhez is elegendő.


    Mariya Gabriel, a KK munkatársa, az Európai Bizottság kutatási és innovációs biztosa szerint a KK gyorsan felismerte a koronavírus-járvány kezelésének lehetséges hiányosságait és azonnal elkezdett ezeken dolgozni. “Az új kontrollanyag segíthet megnövelni az unió kapacitását a vírusra való reagálásban és segíthet elkerülni az értékes források pazarlását a nem hatékony tesztekre” – idézte a közlemény Gabrielt.


    Stella Kyriakidou egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos hangsúlyozta: “a gyors és megbízható laboratóriumi vizsgálatok alapvető fontosságúak a Covid-19 elleni stratégiánkban. Az uniós tudósok által kifejlesztett kontrollanyag lehetővé teszi akár 60 millió laboratóriumi teszt ellenőrzését az Európai Unióban. Ez nagy eredmény, amely döntő jelentőségű lesz akkor, amikor a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket elkezdjük megszüntetni”.