Az Európai Parlament is tesztelte a Toyota Mirait

Annak érdekében, hogy az európai döntéshozók testközelből is megismerkedhessenek a jövő abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsájtó technológiájával, a hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajtással, március 2-16. között egy Toyota Mirai üzemanyagcellás autóval egészült ki az Európai Parlament flottája, a tesztek pedig Brüsszel körzetében, illetve a Brüsszel és Strasbourg közti útvonalon folytak.

A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológia európai döntéshozókkal történő megismertetése érdekében a közeljövő abszolút zöld meghajtásának vezető fejlesztője, a Toyota egy Mirai tesztautót ajánlott fel az Európai Parlament számára. A parlament tagjainak így lehetőségük nyílt a Mirai kipróbálására Brüsszel körzetében, illetve a Brüsszel és Strasbourg közötti utazások során. Az Európai Parlament azt szeretné elérni a Toyota Mirai tesztelésével, hogy felhívja a figyelmet a nulla károsanyag-kibocsátású autók fontosságára, és támogassa az alternatív üzemanyagtöltő hálózatok kiépítését.

A hidrogén iránt nemrégiben megnőtt az érdeklődés, mivel egyre nyilvánvalóbb, hogy ezzel a megoldással nagyban csökkenthető a közlekedés és más szektorok CO₂-kibocsátása. Az üzemanyagcellás autó mind a használat intenzitása, mind a hatótávolság tekintetében megfelelt az EU Parlament elvárásainak – ráadásul az egyetlen emissziója a vízpára. Az autót az Air Liquid hidrogéntöltő állomásán tankolták, amit Brüsszel közelében, a Toyota zaventemi Műszaki Központjában építettek fel, a strasbourgi utazások során pedig a H2Mobility Germany hidrogéntöltő hálózata állt a képviselők rendelkezésére.

A Hidrogén Tanács alapító tagjaként egyébiránt a Toyota kínálatában immáron nem csupán hidrogén üzemanyagcellás elektromos személyautó szerepel a Mirai formájában (amelynek legújabb generációja várhatóan az idei év második felében debütál Európában), hanem busz (Sora), teherautó (Portal) és targonca is. A Toyota ezen felül mintegy 5700 a forradalmi technológiával kapcsolatos szabadalmat osztott meg ingyenesen a versenytársaival a múlt évben, hogy elősegítse annak mihamabbi, minél szélesebb körű térnyerését.

Rendkívül fontos számunkra, hogy ezt a technológiát a lehető legtöbben megismerhessék és kipróbálhassák. Büszkék vagyunk rá, hogy a Toyota Mirai az Európai Parlament flottájában is megjelenhetett.” – fogalmaz nyilatkozta Didier Stevens, a Toyota európai kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a Mirai átadása kapcsán.