Musk: “Eddig baleset nélkül teljesít a teszteken az FSD Beta”

A Full Self-Driving csomag egyelőre csak vezetéstámogató, nem önvezető rendszer.


Több mint egy év telt el azóta, hogy a Tesla 2020 októberében elindította a Full Self-Driving Beta programot, a kaliforniai cég vezérigazgatója, Elon Musk pedig azt állítja, hogy ez idő alatt a technológiát használó autók egyetlen balesetben sem voltak érintettek – derül ki a dél-afrikai születésű vállalkozó válaszából, amelyet Ross Gerber, egy Tesla-részvényes Twitter-bejegyzésére adott. 

Amennyiben Musk adatai valóban helytállóak, ez mindenképpen komoly eredmény, ugyanis az FSD Betát használó autók már több millió kilométert tettek meg a program kezdete óta. Ez önmagában még nem azt jelenti, hogy a Tesla vezetéstámogató rendszere – ugyanis ez jelenleg még nagyon távol áll az önvezetéstől – hibátlan lenne. Elismerés illeti a tesztelőket, akik rendkívül körültekintőnek bizonyultak vezetés közben.

>>”>TWITTER >>>

A tesztelésben résztvevő sofőröket a cég a vezetés során megszerzett biztonsági pontszám alapján választja ki a feladatra. Bár az FSD Beta képes önmagától irányítani az autót és eljuttatni a megadott célállomásra, a vezetőnek mindig ébernek kell maradnia, készen arra, hogy bármikor visszavegye az irányítást a járműtől. 

Több videót is láthattunk már, ahol az FSD Betát használó Teslák kis híján balesetet okoztak, ha a sofőr nem avatkozott volna közbe, hogy elkerülje az ütközést. Másrészt olyan esetekre is láthattunk példát, amikor a vezető nem érzékelte a potenciális veszély, és csak az autó rendszereinek közbelépésén múlt, hogy nem történt baleset.

Begurulva – Autó- és kütyümustra podcast >>>

A Teslát több kritika is érte amiatt, hogy az FSD-t egy bétatesztelés alatt álló 2-es szintű autonóm rendszernek titulálja, ami lényegében azt jelenti, hogy a felhasználókat terheli a felelősség, ha valami gond adódik.

Forrás:

InsideEVs & mahzrt.hu