Miért kapott öt Green NCAP csillagot az Audi Q4 e-tron?

A Green NCAP hat jármű eredményeit tette közzé a 2022-es frissített és továbbfejlesztett minősítési rendszere alapján. Az Audi öt csillagot kapott a teljesen elektromos sportback Q4 Sportback 50 e-tron quattro modelljéért, míg a 48 Voltos mild-hibrid Hyundai Bayon, a Renault Kangoo TCe 130 és a VW Caddy 1,5 l TSI mindegyike 2,5 csillagot kapott. A Peugeot 308 1,2 l PureTech két csillaghoz jutott, a 2,5 literes benzinmotorral szerelt Genesis GV70 pedig csak egy csillagot érdemelt ki.

A Green NCAP szerint a teljesen elektromos Audi Q4 Sportback 50 e-tron quattro egy olyan jármű, amely bőséges – 220 kW-os – teljesítményt nyújt. A tesztelt modell a Q4-es modellcsalád csúcsváltozata, de a családban könnyebb modellek és hátsókerék-hajtású változatok is kaphatók.

A vizsgált kivitel nagyméretű, 76,6 kWh kapacitású akkumulátora a legtöbb forgalmi helyzetben eloszlatja a hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmakat. Normál valós vezetési stílus és alacsony utastéri klímaigény mellett mintegy 420 kilométert tehet meg egy feltöltéssel.

Hideg téli körülmények között, teljesen feltöltött akkumulátorral indulva a hatótávolság 270 kilométerre csökken; autópályán 23 fokos környezeti hőmérsékleten pedig körülbelül 290 kilométer várható. Mindez a jármű hajtásláncának és a klímaberendezés-kezelésének magas hatékonyságát bizonyítja a hatékony töltési folyamattal együtt, amely a teljes 5 Green NCAP-csillagot eredményezett.

Idén jelentősen frissültek a Green NCAP minősítési kritériumai. Ahogy a hajtáslánc-technológiák fejlődnek és az autópiac gyorsan halad a villamosítás felé, a tesztelési protokollokat és a minősítési rendszert úgy módosították, hogy jobban megfeleljenek a gyorsan fejlődő technológiai és fenntarthatósági trendeknek, vagyis az üvegházhatású gázok értékelésére terjed ki. Tehát ma már az erőművek és olajfinomítók kibocsátását is figyelembe veszik, de a jármű- és akkumulátorgyártást még nem. A minősítés a korábbiakhoz hasonlóan a valós közúti tesztek és a különböző laboratóriumi görgős padon végzett vizsgálatok eredményeit kombinálja, azonban az autókat mostantól kétlépcsős tesztelési folyamatnak vetik alá. Azok a járművek, amelyek az első szakaszban elvégzett tesztek alapján jó eredményt értek el, a második szakaszban további tesztelésre jogosultak, hogy bizonyítsák teljesítményük szilárdságát nagyobb kihívást jelentő körülmények között.

Az első, 2022-es tételben csak az Audi Q4 e-tron kvalifikálta magát a további tesztelésre. Ez a nagyméretű SUV az értékelés mindhárom részében – tiszta levegő, energiahatékonyság és üvegházhatású gázok – jól teljesített, és a hideg környezeti és az autópálya-teszteken is csak töredék pontokat veszített.