Kínai kutatók mágneses levitációs technológia segítségével tesztelik az autókat

A kínai Southwest Jiaotong Egyetem kutatói olyan autókat fejlesztettek ki, amelyek mágneses levitációs technológiával lebegnek a pálya felett.

A nyolc járművet nemrég Jiangsuban tesztelték egy csaknem öt mérföld hosszú vezetősín mentén. A járművek padlóját erős mágnesekkel látták el, és 35 mm-rel egy vezetősín felett lebegnek. Az egyik tesztjármű elérte a 143 mérföld/óra (230 km/h) sebességet a teszt alatt.

A Maglev technológiát hosszú évtizedek óta használják vonatokban, és különösen népszerűek Kínában, Japánban és Dél-Koreában. Kína saját maglev vonatot is üzemeltet, amely akár 600 km/h-s sebességgel is haladhat. A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint a maglev autókat a nagysebességű vezetés biztonsági intézkedéseinek tanulmányozására fejlesztették ki, de a járművek mögött álló egyik egyetemi tanár, Deng Zigang úgy véli, hogy a maglev technológia csökkentheti a sorozatgyártású autók energiafelhasználását és növelheti a jármű hatótávolságát. .

Videó >>>

A CNBC megjegyzi, hogy a mágneses levitáció csökkentheti a távolsági szorongást is az elektromos járművek tulajdonosai között.

Természetesen nagy különbség van aközött, hogy egyes, ezzel a technológiával felszerelt járműveket kifejlesztenek és megépítenek, illetve hogy az ilyen autókat ténylegesen piacra dobják. A legnyilvánvalóbb kihívás talán az, hogy teljesen új infrastruktúrát kell kiépíteni az ehhez hasonló járművek támogatására, ami rendkívül sok pénzbe kerülne.

Aztán ott van a kihívás, hogy valóban biztosítani kell, hogy az ilyen járművek zökkenőmentesen haladjanak. A Twitteren megosztott videón látható, hogy az egyik maglev autó a vezetősín mentén halad, de elég jelentős ugrál, és nem tűnik különösebben kényelmesnek.