Tesztpályán borulni nem szégyen

Több motoros is borult a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ nagytétényi tesztpályáján a Motomia ’24 – A biztonság öltöztet motorostalálkozón, amit az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága rendezett a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány és a KTM Centrum munkatársaival április 13-án.

Bárki vasparipára pattanhatott a népszerű közlekedésbiztonsági rendezvényen, amely a XI. kerületi KTM Centrumban és a nagytétényi tesztpályán zajlott, a végén pedig rendőri felvezetéssel és biztosítással gurultak át a III. kerületi Flórián térre, a közlekedési balesetekben elhunytak emlékművéhez, ahol mécseseket gyújtottak. A tesztmotorozáshoz 26 járgány közül lehetett választani, de a vezetéstechnikai szimulátor is népszerű volt, akárcsak a képzés. Az elsősegély-műhelymunka gyakorlati bemutatóira is sokan voltak kíváncsiak, de az egészségügyi felmérés, továbbá a gumiabroncs-, valamint a biztosítási és káresemény-tanácsadás is vonzott érdeklődőket.

Az élő podcasteknek helyet adó pódium előtt is zsúfolt volt a nézőtér, főleg, amikor dr. Zacher Gábor traumatológus, toxikológus, mentőorvosnál volt a mikrofon. Arról is részletesen beszélt, hogy a motorosbalesetek azért is jelentenek kihívást a mentősöknek, mert ilyenkor fokozottan kell ügyelniük a mozdulataikra, például a bukósisak levételénél. Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető nem szégyellte bevallani, hogy nem sokkal korábban elborult motorjával a nagytétényi tesztpályán, aminek az lehetett az oka, hogy 15 évnyi robogózás után ült át nagymotorra. Tegyük hozzá, nem ő volt az egyetlen, akit megtréfált egy technikás kanyar, és gépével együtt egyensúlyt veszített, de egyiküknek sem lett semmi baja, és járműveik sem sérültek, mert a kritikus manőver közben roppant lassan haladtak.

A pódiumbeszélgetések során a védőfelszerelések fajtái és hatékonysága mellett a motorok általános karbantartása is terítékre került, de korunk egyik legnagyobb biztonsági kihívása, a kiberbűnözés is téma volt. Természetesen a színpadon, a képzéseken és a tanácsadó standoknál is a közlekedésbiztonságról beszéltek legtöbbször, mert ez a nap erről szólt, és a nagy érdeklődés ismét igazolta, hogy a motorosok továbbra is igénylik ezt a családi programnak is beillő lehetőséget. A Motomia ’24 vezetéstechnikai képzéseire már a rendezvényt megelőző regisztráció során minden hely betelt.

Police.hu – SZ. Z. J.

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA