Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

The holy bible with light bulb.

    Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom – közölte a kőolajipari vállalat kedden.  

Az OMV nyerte a “mennyivel próbáljuk átbaszni a vevőt” versenyt!

    A tesztelést a dél-romániai Ploiesti város közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban végzik. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés júniusban kezdődik, és a tervek szerint négy hónapig tart.

    A tesztelendő berendezés három egységből áll. Az első megköti a szén-dioxidot a jelenleg használatos eljárásoknál hatékonyabb technológiával. A második egység nagy tisztaságú szén-dioxidot állít elő, a harmadik pedig kálium-formiáttá (HCO2K) alakítja át. Ezt a vegyületet egyebek között szintetikus üzemanyagok előállításához használják.

    “Szeretnénk aktívan hozzájárulni Románia dekarbonizációjához. (.) Olyan innovatív technológiát tesztelünk, amely új perspektívát nyit a kibocsátott szén-dioxid megkötését és magas színvonalú termékké alakítását illetően” – idézte az economica.net Radu Capraut, az OMV Petrom igazgatótanácsi tagját. 

      A tesztelés három országban, Dániában, Romániában és Görögországban zajlik, az uniós forrásból finanszírozott ConsenCUS innovációs projekt keretében. A technológiát sikerrel tesztelték egy dán cementgyárban, a későbbiekben pedig egy görög magnéziumfeldolgozó gyárban fogják az economica.net információja szerint.

    A ConsenCUS 19 egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő konzorcium. A négyéves kifutási idejű projekt 2021-ben indult, az Európai Unió Orizont 2020 programja keretében finanszírozzák.

       Az OMV Petrom Délkelet-Európa legnagyobb kőolajipari cége. A vállalat többségi tulajdonosa az osztrák OMV Aktiengesellschaft, további 20,7 százalékos részvénycsomag a bukaresti kormány tulajdonában van, 22,5 százaléknyi pedig romániai magánnyugdíjpénztáraké.