Harminccal örömködve…

Az elmúlt héten jelent meg a SkyLine dron 40-C, kamerás drónról szerzett tapasztalataink alapján íródott anyagunk.
Abban a cikkben említettük, hogy nemrég írtunkarról, hogy az idei Sziget fesztivál alatt tesztelhettem egy (Pontosabban kettő – de még csak az egyik tesztet vetettem képernyőre.) Parrot drónt

Abban a szösszenetben is elmeséltem, hogy a drónos tapasztalatom úgy kezdődött, hogy kipróbálhattam egy “minikoptert” (ami nem drón), majd a Játékszigetnek köszönhetően egy intelligens helikopter(ami szintén nem drón) is tesztelhettem, végül (a Fast Hungary Kft-nek köszönhetően) sikerült elhoznom egy igazán klassz, kamerás helikopter(ami szintén nem drón, de azzal már végleg drónkövetelő lettem).
Ugyanekkor érkezett hozzám egy igazi minidrón – amivel a lakásban játszadozhattam (a tesztje még nem jelent meg)egy keveset és egyre erősebb volt bennem a vágy egy nagy, kamerás drónra.

Ahogy írtam, egy Parrot Bebop géppel átestem a kamerás drónkeresztségen.

Aztán, alig egy hónapja ismét a Fast Hungary Kft. “sietett segítségemre” és elsőként hozhattam el tőlük egy 40 centis SkyLine drónt.

Nos, a cikk után néhány nappal biztossá vált, hogy a 30 centis kistesóból néhány olvasónknak juthat majd a karácsonyfa alá, mivel a Fast Hungary Kft. és a bevezetem közös nyereményjátékot indít, ‘melyben három SkyLine DRON 30C típusú játék talál gazdára.

De, ne rohanjunk ennyire előre!
Ne rohanjunk, mert az elmúlt héten eljutott hozzánk a nyereményjáték főszereplője, a 30 centis, kamerás SkyLine drón is.

Ezúttal nem bíztam semmit a véletlenre és annak ellenére, hogy vasárnap esett, illetve fújt a szél, csak kimentem a kicsikével Tökölre a komphoz.

Az első repülésekről gyorsan fel is töltöttem két videót…

 

Az első és legfontosabb tapasztalat; a DRON 30C könnyebb a nagy testvérnél, és ennek köszönhetően sokkal érzékenyebb a légmozgásra.
Már az igen kis szellő is könnyedén “magával ragadja” a kicsikét.

Az irányíthatóságát ez némileg befolyásolja, ám a kellő rutin megszerzését követően nem okozhat gondot a korrigálás.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a folyamatos ellenkormányzással a repülési idő csökken!
Azt azonban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ott, ahol a DRON 40C-vel még repülünk, a 30C-vel már nem szabad próbálkozni, mert messzire viheti a szél!

A repülési időről pedig annyit, hogy a 30C közel 20 percet repült a szeles, esős teszt során.
Ez valamivel több, mint a 40C üzemideje. Mindez a könnyebb súlynak köszönhető leginkább.

A drón kialakítása nagyban hasonlít a nagyobb fivérhez/nővérhez.
Itt is kis rácsok védik a propellereket a sérüléstől és itt is igen rugalmas lábakról indul a repülés, illetve azokra történik a landolás. Nem mellesleg ezek a lábak egyben a kamera védelmét is szolgálják.

A kamera felbontása, minősége is nagyban hasonlít a korábbi tesztünkben kivesézett nagyobb SkyLine drónéhoz.
Azt azonban ki kell emelni, hogy maga a kameraház is kisebb, mint amit azon találunk. Ráadásul ennél a kis kütyünél a kamerát is nekünk kell “felszerelnünk” a gépre. (Egy pattintás a kialakított helyre, majd a kábelt a csatlakozóba dugva már indulhat is a filmezés – a feltöltés és a távirányító beüzemelését követően.)

A távirányító teljesen atonos a nagyobb modellével.
Olyannyira, hogy nem is üzemeltem be a DRON 30C dobozában található távirányítót, hanem megpróbáltam irányítani a DRON 40C kontrollerével, és sikerrel jártam. 🙂

Csak azt sajnálom, hogy későn jutott eszembe, hogy talán egyszerre is lehetne irányítani a két kütyüt, és nem vittem magammal a nagyobbik modellt.
Na majd holnap… … …

A SkyLine DRON 30C-t is 4 gigás MicroSD memóriakártyával és egy kártyaolvasó USB-s stickkel szállítja a Buddy Toys.

Erre a játékra is igaz, hogy kiváló eszköz lehet a tanulásra, a gyakorlásra, a magabiztos repülés elsajátítására!
Ráadásul a DRON 30C létezik kamera nélküli kivitelben is.
Annál a modellnél a repülési idő valamennyivel több lehet, hiszen a kamera nem fogyasztja a drón akkuját.