Drónok háborúja a Szigeten

Akik ismernek, tudják rólam, hogy az elmúlt években az egészségügyi csapattal dolgoztam a legnagyobb hazai fesztiválokon (Volt, Balaton Sound, Hegyalja Fesztivál, Sziget, Strand, B.My Lake).

Ezeken a rendezvényeken évről-évre tesztelgetek különféle kütyüket, hiszen ekkor lehet igazán élesben kipróbálni mondjuk egy G-Shock órát, egy CAT telefont, vagy esetleg egy drónt.

Utóbbi tesztelésére már nagyon rég (Hosszú-hosszú évek)óta vágytam, de az idei esztendeig ez nem jött létre.
Aztán kezdődött azzal, hogy kipróbálhattam egy “minikoptert” (ami nem drón), majd a Játékszigetnek köszönhetően egy intelligens helikoptert (ami szintén nem drón) is tesztelhettem, végül (a Fast Hungary Kft-nek köszönhetően) sikerült elhoznom egy igazán klassz, kamerás helikoptert (ami szintén nem drón, de azzal már végleg drónkövetelő lettem.).
Ugyanekkor érkezett hozzám egy igazi minidrón – amivel a lakásban játszadozhattam (a tesztje még nem jelent meg) egy keveset és egyre erősebb volt bennem a vágy egy nagy, kamerás drónra.

És ekkor jöt képbe a Morpho Communications, ugyanis “hozzájuk tartozik” a Parrot cég termékeinek hazai forgalmazója, az Apcom Hungary Kft. is…
Még a nyár elején kaptam egy sajtóközleményt a Morphotól, melyben a nyári kalandozásokra “ajánlottak” fitnesz karkötőket/órákat, drónokat.

Nem volt mit tenni, levelet kellett írni, hogy van-e lehetőség ezek közül a kütyük közül tesztelni bármit is.
Szerencsémre pozitív választ kaptam és a Sziget fesztivál alatt okoskarkötőket és drónokat tesztelhettünk.

A karkötőkről szerzett tapasztalatainkat később osztjuk majd meg Veletek.
Most jöjjön a drónok háborúja első évada!

Elsőként a Parrot Bebop, beépített kamerával rendelkező drónról szerzett élményeinket/benyomásainkat olvashatjátok.

Tényleg csak néhány nappal az idei Sziget kezdete előtt vehettem kézbe először a Bebop-ot, így nem sok időm maradt az ismerkedésre.
Első utam a szántóföldre vezetett és az alábbi linken https://www.facebook.com/bevezetem/videos/vb.118367734880800/956204667763765/?type=2&theater található videót készíttettem a kicsikével.

A Bebop különlegessége, hogy a drónt egy ingyenes applikáció letöltésével mobiltelefonunkról, tabletünkről is tudjuk irányítani – ez jelentős költségmegtakarítást jelenthet számunkra.
Természetesen kapható külön kiegészítőként egy “fejegység” is, aminél a “megszokott” két joystickkal irányíthatjuk a gépünket és a telefont, vagy a táblagépet rögzíthetjük rajta, így a “kontroll-kijelző” is megmarad.

Én azonban egy HTC mobillal irányítgattam, terelgettem a gépet.
És rendkívül meggyőző volt számomra, ugyanis nagyon hamar ráéreztem, mennyi is kell dönteni a mobilomon ahhoz, hogy a drón előre, hátra, jobbra, balra menjen.
Mert az irányítás a mobilunk “billegtetésével” döntögetésével működik.
A program a fel-, és leszállásnál segít bennünket nagyban, továbbá a különböző “mutatványok” (bukfenc, vagy szaltó a levegőben) bemutatásakor.

A felszállásnál a gép mintegy 60 centinyire emelkedik el a talajtól és csak onnan kell átvennünk az irányítást.
A leszálláskor a Bebop drónt a biztonságos földetérésben segíti a program – ami úgy teszi le, hogy onnan nem pattog vissza még vagy hatszor, de nem is csapja oda a talajhoz.
Ez a funkció a kezdőket nagyban segíti abban, hogy ne kelljen már az első repülések során lapátokat cserélni.

De a Beboop ennél sokkal többet is tud, ugyanis a hasára is kapott egy “kamerát”, ami az alatta lévő területet pásztázza – így zárt térben is biztonságosan “közlekedhetünk”.
Ennek köszönhetően repülhetett egy Bebop drón (Az Interfész Air “pilótájával”.) például az Esztergomi Bazilika belsejében, vagy a Bujdosó szőlőbirtok felett is.

…De a Bazilikát kivülről is megleste egy Parrot Bebop…

A beépített kamera képe, a felvétel minősége önmagáért beszél.
Ezt nem kell magyarázni!

Sajnos, mi a Szigeten elvesztettük a drónok háborúját!

A Szigetre, a hatalmas adatforgalom, mg wifizés, meg blietooth-ozás miatt ugyanis a “külső kontrollert” (Képek lentebb) kellett volna vinnünk, hiszen ott akár a frekvenciát is mi állíthatjuk be, hogy ne zavarjon semmi.
A Szigeten a wifi kapcsolat (mert a telefonunkhoz, táblagépünkhöz így csatlakozik a repülő kamera.) nem volt annyira stabil (elvégre több tízezer ember használta telefonját), hogy biztonságosan mertük volna vállalni a tömeg feletti repülést.

De a drónok háborúját nem ezért vesztettük el!
Sokkal inkább azért, mert a rendezvény szervezői (Nem mellesleg, teljesen jogosan!) csak és kizárólag a fesztivál fotósainak, videósainak engedélyezték a repülést.

A Bebop drónről számomra annyira pozitív lett a benyomás, hogy tényleg fájó szívvel, már.már megkönnyezve vittem vissza a Morphonak és azóta is arra vágyom, hogy újra nálam lehessen néhány napot – esetleg hetet.

Ja!
És a legfontosabb benyomás, tapasztalat.
Ár-érték arányban jelenleg nincs jobb a hazai piacon!