Egy ember meghalt, 9 megsérült amikor az “önvezető” BMW iX tesztautó karambolozott

Egy BMW iX jármű tesztelése áll a németországi Reutlingenben egy tragikus balesettel kapcsolatos nyomozás középpontjában.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a teljesen elektromos BMW iX fedélzetén öten utaztak, köztük egy 18 hónapos gyerek. Az Associated Press szerint állítólag az út kanyarulatában kikanyarodott a sávjából, két járműnek ütközött, és ennek következtében további baleseteket okozott.

A BMW elütött egy szembejövő Citroënt, majd frontálisan nekiütközött egy Mercedes-Benz kisteherautónak, aminek következtében a furgon 33 éves utasa meghalt. A Citroën sofőrje, egy 70 éves nő elvesztette uralmát autója felett, és nekiütközött egy másik járműnek, amely letért az útról és lángra lobbant.

„A balesetet okozó jármű autonóm elektromos tesztautó volt” – közölte a reutlingeni rendőrség. „A vizsgálat tárgya, hogy a 43 éves (sofőr) kormányozta-e vagy sem.”

A BMW azonban azt mondta az Associated Pressnek, hogy az iX nem tesztel semmilyen autonóm technológiát. Megerősítette, hogy az egyik járműve érintett a balesetben, de azt mondta, hogy csak ugyanazzal a 2-es szintű vezetőtámogató technológiával volt felszerelve, mint a jármű szériaváltozatában. Hozzátette, hogy adatvédelmi okokból tesztautóként jelölték meg, mert felvételeket készített.

A baleset pontos körülményeinek kivizsgálása folyamatban van” – mondta a BMW. “Természetesen szoros kapcsolatban vagyunk a hatóságokkal.”

A reutlingeni rendőrség jelentése szerint négy mentőhelikoptert küldtek a helyszínre, és több tucat tűzoltó reagált a balesetre. A sérülteket több kórházba szállították, köztük a BMW 43 éves sofőrjét, három felnőtt utasát, valamint a szintén a járműben tartózkodó 18 hónapos gyereket.