Az új háromajtós MINI is a hó és jég birodalmában tesztel

A háromajtós MINI lappföldi megmérettetésével a prémium kisautó-szegmens etalonjának ötödik modellgenerációja megkezdi átfogó menetdinamikai tesztelését.

Az új MINI modellcsalád megkezdte a bemelegítést – stílusosan az Északi sarkkör dermesztő körülményei között. A BMW Group mérnökei a svédországi Arjeplog hóval és jéggel borított tájain veszik górcső alá az új MINI menetdinamikai adottságait. A brit kedvenc új kiadása tisztán elektromos meghajtással büszkélkedhet, a Svédországban végzett téli tesztek pedig kulcsfontosságúak a modell sorozatgyártása felé vezető úton. A prototípusok energiával telt hajtáslánc-technológiája, nagyfeszültségű akkumulátora, vezérlőelektronikája és járműtöltő technológiája még a fagypont alatti extrém hőmérsékletben is magas fokú megbízhatóságról és kifinomultságról tesz tanúbizonyságot. A hóval borított utak és a befagyott tavak speciálisan felkészített területei ideális tesztpályákat kínálnak ahhoz, hogy a mérnökök a hajtáslánc-technológia, a kormánymű és a futómű-technológia beállításait részletekbe menően elemezzék, finomítsák és optimalizálják.

A háromajtós MINI ismét az új MINI modellcsalád első képviselőjeként ünnepli világpremierjét. Az ötödik generáció háromajtós modelljének járműkoncepcióját a kezdetektől a vezetés zéró emissziójú élményét szem előtt tartva tervezték meg a mérnökök, a kisautó-szegmens etalonjának új kiadása így nem csupán a MINI által fémjelzett agilitás, de a minimális alapterületen tágas utasteret garantáló, kreatív helykihasználás új dimenzióját is valóra váltja.

Az új háromajtós MINI-hez az aktuális MINI Countryman utódja is csatlakozik majd: a prémium kompakt kategória csúcsmodelljének új kiadása belsőégésű erőforrással és tisztán elektromos meghajtással is elérhető lesz. A MINI ráadásul idén a prémium kisautó-szegmens etalon crossover modelljének tanulmányát is bemutatja.

„A MINI növekedési pályára állt, teljes energiával haladva a tisztán elektromos jövő felé. Az ikonikus háromajtós digitális innovációkkal teli, hálózatról tölthető gokart-élménnyel ajándékozza meg ügyfeleinket – a hosszútávú fenntarthatóság egyértelmű üzenetét hordozva, minimális ökológiai lábnyom mellett” – mondta Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Az új háromajtós MINI következetesen írja tovább a nagyvárosi vezetés élményéről szóló sikertörténetet, amely immár több mint hatvan esztendeje a márka védjegye. A brit prémiumgyártó a jövőben ezt még letisztultabb, minden korábbinál fenntarthatóbb módon váltja valóra. Erre a klasszikus karosszéria-koncepció kialakítása is ékes példaként szolgál: a tisztán elektromos hajtáslánc-technológia lehetőséget adott a mérnököknek arra, hogy az autóépítés vezérelveit az alapoktól gondolják újra és a MINI által fémjelzett egyediségnek, részletgazdagságnak, hagyományőrzésnek és innovációk iránti szenvedélynek új kiindulópontot adjanak. Az új MINI kialakítása ugyanakkor a márka egyedülálló történelme előtt is tiszteleg, hiszen a legkorszerűbb technológia és a maximális vezetési élmény a lehető legkisebb alapterületen egyesül.

A BMW Group svédországi tesztközpontjában a mérnökök optimálisan finomíthatják tovább az új háromajtós MINI vezethetőségét. A havon és jégen megtett körökön precízen finomhangolható az elektromos motor azonnali teljesítmény-leadása, a tapadásoptimalizáló rendszerek vezérlése, a modell kanyarokban tanúsított viselkedése, a kerékfelfüggesztések és a lengéscsillapítók karakterisztikája, valamint a kormánymű precizitása és a fékrendszer pontossága. Az integrált hajtáslánc- és futómű-technológiai alkatrészek egy lélegzetelállítóan harmonikus egységről tesznek tanúbizonyságot, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a sorozatgyártásban kínált modell a gokartos vezethetőség és a páratlan menetkomfort magával ragadó, MINI-re jellemző egyensúlyát adja az ügyfelek kezébe.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

TOVÁBBI FOTÓK >>>

https://tesztalelkemindennek.hu/2022/03/13/bmw-ix5-hydrogen-mar-az-utolso-teli-teszteket-futja/