Az Euro NCAP közzétette 2022 rekordereinek eredményeit

Az Euro NCAP közzétette a biztonsági szervezet eddigi legtevékenyebb évének, 2022-nek a nyerteseit. Ezek azok az autók, amelyek a felnőtt utasvédelem, a gyermek utasvédelem, a veszélyeztetett felhasználók védelme és a biztonsági asszisztens technológiák terén elért eredményeik alapján a legmagasabb általános pontszámot érték el. A listán most először szerepel két Tesla autó és két, az európai piacon újonnan megjelenő kínai jármű. Ezek az eredmények kiemelik az Euro NCAP ötcsillagos minősítésének fontosságát az európai piacon a biztonság, a hitelesség és a minőség megalapozásában nemcsak az európai, hanem a Európa határain túl működő járműgyártók számára egyaránt.

A nyertesek a következők voltak: A Hyundai IONIQ 6 nyerte el a kategória legjobbja díjat a „Nagy családi autó” kategóriában; az ORA Funky Cat a „Kis családi autó” kategóriában; a Tesla Model S a „Vezetői autó” kategóriában; a Tesla Model Y a „Kis terepjáró” kategóriában és végül a WEY Coffee 01 a „Nagy terepjáró” kategóriában.

Hyundai IONIQ 6 a felnőtt utasok védelme terén kiemelkedően magas, 97%-os eredményt ért el. A teljesen elektromos hajtású és legújabb biztonsági technológiákkal felszerelt IONIQ 6 követi a legújabb autóipari fejlesztések irányvonalát. A gyermek utasok esetében az IONIQ 6 mind a hat, mind a tíz éves bábuk összes kritikus testrészét jól védte a frontális ütközés és az oldalsó védelem tesztelések során, amelynek köszönhetően az értékelés ezen részében maximális pontszámot ért el.

2022-ben számos új kínai márka érkezett Európába, és ért el nagyszerű eredményeket. Az európai piacra való betörésre tett néhány kevésbé sikeres kísérletet követően több gyártó is megmutatta, hogy a kínai márkák most már fel tudják venni a versenyt a jól bejáratott európai vetélytársakkal. A „Kis családi autó” kategóriájában az ORA Funky Cat kivételesen jól felszerelt, és mivel kategóriájának élvonalába tartozik, több ismert márkát is megelőzött.

A második kínai márkájú autó a legjobbak listáján a WEY Coffee 01, amely szintén magasan felszerelt és minden kategóriában jól teljesít. Szorosan követte a kínai járművet a LEXUS RX, amely úgyszintén említésre méltó eredményt ért el.

A Tesla óriási hatást gyakorolt az európai autópiacra formatervezésének és etoszának köszönhetően. A vállalat arra is törekedett, hogy márkája a biztonsági teljesítmény terén is hírnevet szerezzen magának. A Tesla Model S és a Tesla Model Y egyaránt kiválóan teljesít a felnőtt utasvédelem terén, és mindkét autó 98%-os pontszámot ért el a biztonsági asszisztencia területén, amely a legnagyobb eredmény a listán.

Az Euro NCAP 2021 óta díjazza az általa tesztelt tisztán elektromos autók legjobbját a biztonsági teljesítmény terén. 2022-ben ezt a díjat a Tesla Model S kapta.

Michiel van Ratingen az Euro NCAP főtitkára szerint: „2022 az Euro NCAP egyik legtevékenyebb éve volt, és rengeteg új autógyártót és új technológiát láthattunk. Egyértelmű, hogy az autógyártók kulcsfontosságúnak tartják az európai siker szempontjából a jó Euro NCAP minősítést, ami jobb biztonsági felszereltséget és biztonságosabb autókat jelenthet az európai fogyasztók számára.”

A részletes eredmények megtekintéséért látogasson el a www.euroncap.com weboldalra.

autoklub.hu