Az Euro NCAP közzétette 2022 rekordereinek eredményeit

Az Euro NCAP közzétette a biztonsági szervezet eddigi legtevékenyebb évének, 2022-nek a nyerteseit. Ezek azok az autók, amelyek a felnőtt utasvédelem, a gyermek utasvédelem, a veszélyeztetett felhasználók védelme és a biztonsági asszisztens technológiák terén elért eredményeik alapján a legmagasabb általános pontszámot érték el. A listán most először szerepel két Tesla autó és két, az európai piacon újonnan megjelenő kínai jármű. Ezek az eredmények kiemelik az Euro NCAP ötcsillagos minősítésének fontosságát az európai piacon a biztonság, a hitelesség és a minőség megalapozásában nemcsak az európai, hanem a Európa határain túl működő járműgyártók számára egyaránt.

A nyertesek a következők voltak: A Hyundai IONIQ 6 nyerte el a kategória legjobbja díjat a „Nagy családi autó” kategóriában; az ORA Funky Cat a „Kis családi autó” kategóriában; a Tesla Model S a „Vezetői autó” kategóriában; a Tesla Model Y a „Kis terepjáró” kategóriában és végül a WEY Coffee 01 a „Nagy terepjáró” kategóriában.

Hyundai IONIQ 6 a felnőtt utasok védelme terén kiemelkedően magas, 97%-os eredményt ért el. A teljesen elektromos hajtású és legújabb biztonsági technológiákkal felszerelt IONIQ 6 követi a legújabb autóipari fejlesztések irányvonalát. A gyermek utasok esetében az IONIQ 6 mind a hat, mind a tíz éves bábuk összes kritikus testrészét jól védte a frontális ütközés és az oldalsó védelem tesztelések során, amelynek köszönhetően az értékelés ezen részében maximális pontszámot ért el.

2022-ben számos új kínai márka érkezett Európába, és ért el nagyszerű eredményeket. Az európai piacra való betörésre tett néhány kevésbé sikeres kísérletet követően több gyártó is megmutatta, hogy a kínai márkák most már fel tudják venni a versenyt a jól bejáratott európai vetélytársakkal. A „Kis családi autó” kategóriájában az ORA Funky Cat kivételesen jól felszerelt, és mivel kategóriájának élvonalába tartozik, több ismert márkát is megelőzött.

READ  Ötcsillagos az új Kia Sorento az Euro NCAP törésteszten

A második kínai márkájú autó a legjobbak listáján a WEY Coffee 01, amely szintén magasan felszerelt és minden kategóriában jól teljesít. Szorosan követte a kínai járművet a LEXUS RX, amely úgyszintén említésre méltó eredményt ért el.

A Tesla óriási hatást gyakorolt az európai autópiacra formatervezésének és etoszának köszönhetően. A vállalat arra is törekedett, hogy márkája a biztonsági teljesítmény terén is hírnevet szerezzen magának. A Tesla Model S és a Tesla Model Y egyaránt kiválóan teljesít a felnőtt utasvédelem terén, és mindkét autó 98%-os pontszámot ért el a biztonsági asszisztencia területén, amely a legnagyobb eredmény a listán.

Az Euro NCAP 2021 óta díjazza az általa tesztelt tisztán elektromos autók legjobbját a biztonsági teljesítmény terén. 2022-ben ezt a díjat a Tesla Model S kapta.

Michiel van Ratingen az Euro NCAP főtitkára szerint: „2022 az Euro NCAP egyik legtevékenyebb éve volt, és rengeteg új autógyártót és új technológiát láthattunk. Egyértelmű, hogy az autógyártók kulcsfontosságúnak tartják az európai siker szempontjából a jó Euro NCAP minősítést, ami jobb biztonsági felszereltséget és biztonságosabb autókat jelenthet az európai fogyasztók számára.”

A részletes eredmények megtekintéséért látogasson el a www.euroncap.com weboldalra.

autoklub.hu

Ajánlott cikkek