A Hyundai IONIQ 6 a legbiztonságosabb nagyméretű családi autó

: a modell felkerült az Euro NCAP „2022. évi kategóriagyőztesek” listájára

  • A Hyundai IONIQ 6 a nagyméretű családi autók kategóriájában elnyerte az Euro NCAP ‘2022. évi kategóriagyőztes’ címét
  • A Hyundai elektromos Streamliner modellje maximális ötcsillagos értékeléssel teljesítette az Euro NCAP biztonsági vizsgálatát
  • A Hyundai tisztán elektromos IONIQ almárkájának legújabb típusa kiválóan teljesített a ‘felnőtt utasvédelmi’, ‘gyermek utasvédelmi’ és ‘biztonsági segédrendszerek’ kategóriákban

Az európai újautó-értékelési program (European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) közzétette a 2022-es év legbiztonságosabb típusainak listáját. A független járműtesztelő szervezet fennállásának legmozgalmasabb évét tudhatja maga mögött: 2022-ben nem kevesebb mint 66 új személygépkocsit vizsgáltak meg. A Hyundai elektromos mobilitás terén betöltött vezető szerepét megerősítve az IONIQ 6, a vállalat villamosított Streamliner szedánja kategóriaelsőnek bizonyult a nagyméretű családi autók között.

„Miután tavaly maximális ötcsillagos minősítést kapott az Euro NCAP-tól, az IONIQ 6 most ugyanitt elnyerte az év legbiztonságosabb nagyméretű családi autója címet, ezzel megerősítve, hogy az európai piac egyik legbiztonságosabb akkumulátoros elektromos járműve.” – mondta Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketingért, termékekért és PR-ért felelős alelnöke. „A Hyundai minden erejével arra törekszik, hogy a közúti forgalom összes résztvevője számára a lehető legmagasabb szintű biztonságot kínálja, miközben innovatív mobilitási megoldásokat biztosít ügyfeleinek. Az Euro NCAP legújabb elismerése megerősíti a jövőbe mutató mobilitás terén betöltött vezető szerepünket.”

A kategóriagyőztesek meghatározásához az Euro NCAP munkatársai kiszámítják az egyes típusok által a biztonsági vizsgálat négy védelmi kategóriájában (‘felnőtt utasok’, ‘gyermek utasok’, ‘a közlekedés sérülékeny résztvevői’ és ‘biztonsági segédrendszerek’) elért pontszámok súlyozott összegét. A járműveket ennek alapján rangsorolja a szervezet. A kategóriagyőztesek megállapítása során kizárólag a széria biztonsági felszereltséggel elért eredményeket veszik figyelembe; az opciós felszereltséggel végzett, kiegészítő tesztek eredményeit kizárják az értékelésből.

Az IONIQ 6 annak köszönhette a nagyméretű családi járművek méretosztályában aratott végső győzelmét, hogy kiemelkedően teljesített az Euro NCAP tavaly elvégzett biztonsági tesztsorozatán. A szervezet 2022 novemberében jelentette be, hogy a Hyundai tisztán elektromos IONIQ almárkájának legújabb típusa az elérhető legmagasabb, ötcsillagos minősítést szerezte meg.

Az Euro NCAP úgy kommentálta az eredményt, hogy az IONIQ 6 „kivételesen magas pontszámot” ért el a felnőtt utasvédelem terén, ahol 97%-os teljesítménnyel az év legjobb eredményét könyvelhette el. A járműminősítő szervezet emellett a Hyundai villamosított Streamliner modelljének gyermek utasvédelmi képességeiről is elismeréssel nyilatkozott. Ebben a vizsgálati kategóriában 87 százalékot ért el az IONIQ 6, amely „a 6 és 10 éves gyermek utasokat szimuláló tesztbábuk összes létfontosságú testtáját jól védelmezte a féleltolásos frontális, illetve az oldalirányú nagy felületű ütköztetéses tesztek során, amelyeket maximális pontszámmal zárt.” Ezeken túlmenően a modell 90%-os eredménnyel teljesítette a biztonsági segédrendszerek hatékonyságát ellenőrző vizsgálatokat.

Az IONIQ 6 a biztonság, a kényelem és a praktikum legmagasabb szintjét nyújtja

Az IONIQ 6 a Hyundai SmartSense fejlett vezetőtámogató rendszer következő generációját alkalmazza, és ezáltal a legmagasabb szintű biztonságot és kényelmet kínálja utasainak. A rendszer olyan funkciókat foglal magában, mint a HDA 2 autópálya asszisztens, amely segít tartani a beállított sebességet, illetve az előttünk haladó jármű mögötti követési távolságot, továbbá a sáv középvonalában tartja az autót, akár ívmenetben is, sőt, képes önállóan előzést végrehajtani. A HDA 2 technológia 2. szintű önvezető képességekkel vértezi fel az IONIQ 6 modellt.

A navigációs alapú intelligens sebességtartó automata (NSCC) nem csupán a követési távolságot tartja az elöl haladó gépkocsi mögött, de a vezető által beállított maximális sebességet is, méghozzá a sofőrtől korábban megfigyelt vezetési stílushoz alkalmazkodva. A funkció a navigációs rendszertől kapott útinformációk alapján optimalizálja az automatizált vezetés folyamatát, és a menetsebességet szabályozva gondoskodik a kanyarodás, illetve a kereszteződéseken való áthaladás biztonságos végrehajtásáról. Mindezen túl a Hyundai villamosított Streamliner modellje alapfelszerelésként hét légzsákot kínál, köztük a vezetőülésbe integrált központi oldallégzsákot, amely még magasabbra emeli a passzív utasvédelem színvonalát.