A Pakson tesztelt Toyota-CaetanoBus H2.City Gold hidrogénbusz főbb jellemzői

Néhány napja számoltunk be arról, hogy egy rövid, háromnapos tesztfutás erejéig hazánkban – egész pontosan Pakson – is bemutatkozott a CaetanoBus hidrogénhajtású városi busztípusa, amely Európában mostanság egyre nagyobb sikereket ér el. Kontinensünk nyugati felén már több, mint 300 hidrogén üzemanyagcellás autóbusz szolgálja az utazóközönséget, és számuk némi túlzással napról-napra nő. A hajtásmód tehát nem számít már akkora technikai csodának, mint egykor, ám Kelet- és Közép-Európában továbbra is gyerekcipőben jár a technika bevezetése a közösségi közlekedésbe. Ennek elősegítésére indult útjára a hidrogénbuszok európai elterjedését célzó, uniós finanszírozású JIVE 2 program (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles Across Europe) tesztkörútja a régióban. A roadshow keretében látogatott el Szlovénia, Horvátország, Csehország és Szlovákia után Magyarországra is a CaetanoBus és a Toyota közös hidrogénhajtású modellje is, amit a napokban közelebbről is szemügyre vettünk.

Toyota podcastok a PodCars.hu oldalon is! >>>

A Magyarországon most először kipróbálható CateanoBus H2.City Gold még 2019-ben debütált a piacon, elsőként 10,7 méter hosszú jobbkormányos kivitelben. Azóta már több, mint 80 darab talált gazdára belőle, ezek elsöprő része – összesen 56 kocsi – Németországban. A típus második legnagyobb vásárlójának Spanyolország számít 14 átvett példánnyal, ezen kívül Franciaországba 4, Portugáliába és Szaúd-Arábiába 2-2, Dániába és Új-Zélandra pedig 1-1 darab került mostanáig. Egyébként a kizárólag akkumulátorokra hagyatkozó e.City Gold változat esetében sem panaszkodhat az eladásokra a gyártó (205 darab), a szintén a portugáloknál készülő e.COBUS repülőtéri elektromos apron-buszokból pedig 85 példányt értékesítettek eddig világszerte.

Toyota podcastok a Begurulva.hu oldalon! >>>

A Paksra érkezett H2.City Gold típust a CaetanoBus és a portugál buszgyártóban időközben résztulajdont szerzett Toyota közös fejlesztéseként emlegetik >>>

Exkluzív podcastok a BEGURULVA és a PODCARS oldalakon!

KORÁBBAN: