A Tesla arra kéri a “külsős tesztelőket”, hogy ne mérettessék meg autóikat a gyermek bábúkkal történő megmérettetésen

A Tesla felmondólevelet küldött a Dawn Projectnek, egy érdekvédelmi szervezetnek, amely megpróbálja lejáratni az autógyártó fejlett vezetőtámogató rendszereit. Azt állítja, hogy a csoport által készített videóban látható felvételek rágalmazóak, és hamisan ábrázolják a technológiát.

A The Washington Post által látott levélben a Tesla kifogásolja a videót, amelyen az egyik járműve állítólag „Full Self-Driving” (FSD) üzemmódban látható, amint gyerekméretű próbababákon rohan át akár 32 km-es sebességgel. /h).

A felvételt megosztották az interneten és tévéreklámokban használták fel, a tesztet pedig Dan O’Dowd, egy milliárdos és a Green Hills Software alapítója finanszírozta. Ez a cég repülőgépekhez és autókhoz gyárt operációs rendszereket, és ezért a Tesla versenytársának tekinthető, amint arra a Dawn Project kritikusai (amely mögött O’Dowd is áll) rámutattak.

Az egyik ilyen kritikus, az Electrek-féle Fred Lambert segítheti a Tesla jogi helyzetét. A felmondó levél nagymértékben egy Electrek-jelentésre támaszkodott, amely megkérdőjelezte, hogy az FSD valóban elköteleződött-e, hivatkozva a videóban található, a próbababák tesztjéről készült felvételekre. Valójában Dinna Eskin, a Tesla főtanácsadó-helyettese augusztus 11-én keltezte a levelet, egy nappal a jelentés közzététele után.

„Az állítólagos tesztek visszaélnek a Tesla technológiájának képességeivel, és hamisan ábrázolják azokat, és figyelmen kívül hagyják a független ügynökségek által végzett széles körben elismert teszteléseket, valamint az ügyfeleink által megosztott tapasztalatokat” – írta Eskin.

Az Electrek jelentésének egyes szempontjai azonban megkérdőjeleződnek. A Dawn Project nyers adatokra és egyéb információkra mutatott rá, amelyek arra utaltak, hogy a tesztben részt vevő Tesla jármű valójában FSD módban volt a videó egyes bemutatói során.

Ennek ellenére a levél követeli, hogy a Dawn Project haladéktalanul távolítsa el a tesztről készült videókat, és az FSD Beta „nem biztonságos és helytelen használatával” vádolja a csoportot. „Az ön tettei valójában veszélybe sodorják a fogyasztókat” – állította az autógyártó.

Valójában az egyik Tesla-ügyfél, akit felzaklattak a próbababa bemutatóról készült felvételek, valójában odáig ment, hogy megpróbálta megismételni a tesztet egy igazi gyerekkel. Bár az FSD működött ebben a forgatókönyvben, a YouTube eltávolította a tesztről készült videót.

Eközben O’Dowdot nem hatotta meg a felhagyásról szóló levél, és egy interjúban azt mondta, hogy „ez a levél annyira szánalmas a nyafogás szempontjából”. A Twitteren eközben azt mondta, hogy Elon Musk, akit „Mr Free Speech Abszolutistának” nevezett, „ügyvédei mögé bújt”.

A videó egyelőre fent maradt, és O’Dowd azt mondta, nem áll szándékában levenni, ehelyett megígérte, hogy több pénzt fektet az autógyártó hiteltelenítésére tett erőfeszítéseibe.