Veszélyhelyzeti riasztórendszer tesztjét tartották Nagy-Britanniában

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    Mobileszközökre kifejlesztett új veszélyhelyzeti riasztórendszer próbáját tartották vasárnap Nagy-Britanniában.

    A tíz másodperces teszt alatt a bekapcsolt mobiltelefonok és táblagépek képernyőjén erős, szirénaszerű hang és rezgés kíséretében tájékoztatás jelent meg, amely szerint az  “Emergency Alerts” (vészhelyzeti riasztások) nevű új kormányzati értesítő rendszer próbaüzeméről van szó.


    A tájékoztatás szerint az új rendszer célja az, hogy figyelmeztesse a lakosságot, ha lakhelye vagy tartózkodási helye közelében életveszélyt okozó veszélyhelyzet alakult ki.


    A riasztórendszert elsősorban súlyos árvizek, gyorsan terjedő tűzvész, szélsőséges időjárás vagy terrortámadások esetére dolgozták ki.


    “Valós vészhelyzet esetén kövesse a riasztásban szereplő utasításokat önmaga és mások biztonsága érdekében” – volt olvasható a kijelzőkön megjelent szövegben.


    A tájékoztatás hangsúlyozta, hogy csak tesztről van szó és senkinek semmiféle további teendője nincs.


    A próbariasztás idején megjelent szöveg mellett sárga háromszögbe foglal felkiáltójel is látható volt a képernyőkön.


    A kormány becslései szerint a próbariasztás a Nagy-Britanniában működő mobil eszközök 90 százalékát hozhatta működésbe.


    A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy a 4G és az 5G technológiájú telefonhálózatokon működjön, egyéb, régebbi “nem okos” mobiltelefonokon azonban nem alkalmazható.


    A brit kormány hetek óta folyamatosan tájékoztatta a lakosságot az új riasztórendszer vasárnapi próbájáról, nehogy a teszt pánikot keltsen.


    A próbát a különböző szintű labdarúgó-bajnokságok mérkőzései elé, vagy a meccsek szüneteire időzítették.


    A Sheffieldben zajló snooker-világbajnokság szervezői a próba idejére felfüggesztették a folyamatban lévő játszmákat, a színházak pedig azt kérték a délutáni előadások nézőitől, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat.


    A próbariasztás a néma üzemmódba kapcsolt mobileszközökön is megszólalt, a kikapcsolt, illetve repülési üzemmódba helyezett telefonokon azonban nem.


    Az országutak és az autópályák elektronikus tájékoztató táblái is felhívták az autósok figyelmét a riasztási tesztre, felszólították ugyanakkor az autóvezetőket arra is, hogy az általános tilalomnak megfelelően a teszt idején se vegyék kézbe mobiltelefonjaikat.


    Bírálták a vasárnapi tesztet a családokon belüli erőszak elszenvedőit segítő szervezetek, amelyek szerint a riasztási próba elárulhatja az erőszakcselekmények áldozatainak esetleges titkos, elrejtett telefonjait.


    Az egyik ilyen szervezet, a Refuge külön tájékoztató videót állított össze arról, hogy az érintettek hogyan kapcsolhatják ki telefonjaikon a riasztásokat engedélyező beállításokat.