A cégek már tesztelik, mi mindenre jó az MI


A ChatGPT a magyarokat is lázba hozta, mind a lakosság, mind a cégek folyamatosan próbára teszik a mesterséges intelligenciát, kutatva a területeket, ahol segítségükre lehet. A legnagyobb cégek arra kíváncsiak, hogy az új technológia képes-e munkaataik optimalizálására, ezzel a hatékonyságuk növelésére. Szesztay Péter, a BP Digital SEO ügynökség ügyvezetője rámutatott, a mesterséges intelligencia alapú szoftvereket a fin/tech vállalatok és a marketingesek tesztelik a legjobban, de készült már mesekönyv, filmelőzetes és vers is itthon ilyen formában. Meglátása szerint ha valaki nem kellő szakértelemmel használja az MI alapú szoftvereket, az akár öngól lehet. Elmondta azt is: nehezen elképzelhető, hogy a robotok elvegyék az emberek munkáját.Az indulását követő öt napon belül egymillióan próbálták ki a ChatGPT-t, amely minden idők legdinamikusabban használt felhasználói bázissal rendelkező honlapjává vált. A mesterséges intelligencia alapú szoftvert mára havonta több mint egymilliárd felhasználó alkalmazza – durván kétharmaduk férfi, egyharmaduk pedig nő.

A fejlesztő Open AI szerint az emberek 53 százaléka nem tudja, hogy a ChatGPT által írt szöveget mesterséges intelligencia generálta, ami jól jelzi, hogy mennyire kifinomult és fejlett technológiáról van szó.

Szesztay Péter beszélt, tapasztalataik szerint Magyarországon jelenleg kevesebb elterjedt a lakosság körében a ChatGPT, de folyamatosan nő itthon is a userek száma, amilyen számtalan olyan innovatív projekt indul a vállalati szférában, amely az MI-re épül.

“Néhány cég cikkek írásához teszteli a szoftvert, de webáruházaknak is készül már mesterséges intelligencia alapú keresőmotor. Hallottunk olyan történetet, hogy valaki a parkolási bírságot úszta meg úgy, hogy a ChatGPT segítségével fogalmazta meg a panaszlevelet. De írt a mesterséges intelligencia már filmelőzetes, verset és mesekönyvet is itthon, tehát a felhasználási lehetőségek tárháza határtalan” – fogalmazott.

Példaként említette még, hogy a technológia a modelliparban is jelen van, lehet ugyanis már olyan fotókat vásárolni reklámkampányokhoz, amihez MI generálja a rajta szereplő modell arcát.

Az ötletgenerálást gyorsítja meg az MI

Szesztay Péter úgy véli, a ChatGPT az emberi gondolkodás gyorsítására, a munkafolyamatok optimalizálására és ötletgenerálásra a legalkalmasabb.

„Aki például nagyon sok e-mailt kap, annak nagyon hasznos lehet az a mesterséges intelligencia alapú megoldás, amely összefoglalja a levelek tartalmát és segít a gyors, pontos igény szerint automatikus válaszadásban. Bizonyos munkakörökben ez akár 20-30 százalékos időmegtakarítást is elérhet, sokkal hasznosabb feladatok elvégzésére fordíthat az adott munkavállalót” – hívta fel rá a figyelmet.

bpdigital.hu ügyvezetője hozzátette, az általuk készített SEO szövegek esetén gyakran okoz nehézséget, hogy egy t émát miként tudnánk megfogni többedszerre, de új irányból, ezzel biztosítva a lehető legjobb elérést és helyezéseket. Ebben is segítséget tud nyújtani a ChatGPT.

Érdekességként a sokrétű használattal kapcsolatban megemlítette, hogy ők például a csapatépítő programokhoz is a szoftvertől kértek tanácsokat, hogy listázza ki a legkreatívabb feladatokat, amiből válogatni tudnak.

Egyetlen szakma mestere sem lesz a mesterséges intelligencia

Arra a kérdésre, hogy a ChatGPT a jövőben átveheti-e a Google helyét, Szesztay Péter nemmel válaszol. Szerinte a két szoftver felhasználási módja is különbözik, ráadásul a Google lefedettsége olyan magas világszinten, hogy a ChatGPT egyhamar nem tud kerekedni.

„A ChatGPT ezzel együtt is teret hódít majd az életünkben, mert egyre többen gondolkoznak majd el akár egy közösségi oldal létrehozásánál, hogy MI alapú megoldáshoz nyúlnak, ami az orvosdiagnosztikában is szerepet játszik abban, hogy az elkövetkező évtizedekben. Az viszont jelen pillanatban biztos, hogy a technológia nem fogja tudni teljesen kiváltani az embereket. Egyetlen szakmának a csúcsát sem lesz képes elérni a mesterséges intelligencia” – szögezte le.

Szesztay Péter szerint ebből adódik, hogy ha valaki nem szakemberként irányítja az MI alapú szoftvereket, akkor nagyon nagy melléfogások lehetnek és az eredmények jócskán alulmúlhatják a vártakat. A ChatGPT-t is meg kell tanulni tehát jól használni, csodákat nem lehet várni tőle – rossz esetben sokat árthatunk is.