Újabb országos tudományos tesztet nyert a műegyetem hallgatója

Történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi az UP Rendezvényház nézői: a tavalyi Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt megnyerése után a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak döntőjében is diadalmaskodott Gábriel Bálint a fővárosi rendezvényhelyszínen. Így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 19 éves hallgatója elmondhatja magáról, hogy két országos tudományos diákversenyen is győzött.

Ötödik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyét a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Az edukatív játékot azzal a céllal indították, hogy a 14-20 év közötti fiataloknak szórakoztatva adjanak képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A háromfordulós játékba a filmteszt.hu oldalon lehetett bekapcsolódni. A több mint 23 ezer résztvevőből a második fordulóba az online tesztkitöltésen legjobb eredményt elérő 14 és 20 év közötti játékosok kaptak meghívást. A több száz középdöntős az UP Rendezvénytérben mérkőzött meg egymással, és közülük a legjobb 10 került a döntőbe.

A fináléban – ami visszanézhető a DUE Médiahálózat Facebook oldalán, és tévéműsor is készül belőle az m5 csatornára – filmjeleneteket, képkockákat kellett felismerniük és villámkérdésekre válaszolniuk a játékosoknak. A kvízműsor utolsó perceiben ismert színművészek, így Erdélyi Tímea, Gubás Gabi, Őze Áron, Scherer Péter és Vida Péter tettek fel kérdéseket a versenyzőknek. A Filmtesztet nagy izgalmak közepette Gábriel Bálint nyerte meg, akit egy 250 ezer forintos utazással díjaztak a szervezők. A második Huszt Petra és a harmadik Zupkó Alíz egy-egy okostelefonnal gazdagodott. A nyereményeket Káel Csaba magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. A díjátadón elmondta, hogy a Nemzeti Filmintézet komoly figyelmet szentel az utánpótlás képzésére, és ez nemcsak a színészi, rendezői és operatőri területekre igaz, hanem többek közt a maszkmester, berendező és storyboard rajzoló szakmákra is.

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak győztese, Gábriel Bálint nem zárja ki, hogy valaha a filmiparban dolgozzon, de jelenleg a BME gépészmérnöki karán koncentrál a tanulmányaira. A bőnyi fiatalembert nyugodtan nevezhetjük kvíz bajnoknak, hisz tavaly már megnyerte DUE Médiahálózat 2021-es Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt versenyét is. A Filmteszt idei fináléját követően – a versenytársakat megnyugtatván – kijelentette, hogy több kvízjátékon már nem indul a jövőben.

Bővebben:

www.due.hu, nagydiaktesztek.hu