Újabb hat kazah súlyemelő akadt fenn a doppingetszten

    Újabb hat kazah súlyemelő vesztett rajta a doppinghasználaton, köztük a tokiói olimpia bronzérmese, Igor Szon is.

    Valamennyiük tesztje annak a versenyen kívüli vizsgálatnak az eredményeként lett pozitív, amelyet az ázsiai ország doppingellenes központjának szakemberei hajtottak végre február 9. és március 2. között – adta hírül az insidethegames.biz portál.


    A 23 éves Szon, aki doppingvétség miatt veszítette el a 2015-ös ifjúsági világbajnokságon szerzett aranyérmét, mint visszaeső hosszas eltiltásra számíthat. Ő a tavalyi olimpián 61 kilogrammban végzett a harmadik helyen pályafutása legjobb eredményét produkálva.


    Rajta kívül pozitív mintát szolgáltatott most két tavalyi korosztályos világbajnok, a 17 éves Rufina Csalkarova és a 19 éves Ablaj Aujelhanov, továbbá a 2011-es taskenti junior-vb-n ezüstérmes, 20 éves Alekszej Drozdov is. További két megbukott kazah súlyemelő eddig nem indult nemzetközi versenyen.


    Alig két hete azt a Nidzsat Rahimovot fosztották meg a 77 kilogrammos kategóriában nyert aranyától, és tiltották el nyolc évre, aki a 2016-os ötkarikás játékokon világrekorddal végzett az első helyen.


    Kazahsztán hat olimpiai aranyérmet veszített súlyemelésben a 2008-as pekingi, a 2012-es londoni és a 2016-os riói doppingvétségek miatt.