Noha még messze a tesztek vége, Jancsi már az őszre ingyenes tram-traint ígér

Annak ellenére, hogy még az előírt próbafutás kétharmadát se teljesítették a tram-trainek, Lázár János már a flotta üzembehelyezéséről egyeztetett.

Mint ismeretes, 50 ezer kilométert kell hibamentesen megtenniük, és a vasútvillamosok kormánybiztosa a hét elején számolt be arról, hogy elérték a 30 ezret. Ma viszont már a részletek is szóba kerültek a hódmezővásárhelyi egyeztetésen – írja az Index.

“Eddig kiválóan teljesítettek a járművek. Arról tájékoztatok mindenkit, hogy a vasútvillamossal gyors és biztonságos lesz a közlekedés Vásárhely és Szeged között. Most már az a kérdés, hogy mikor, milyen menetrenddel és mennyiért“– hangsúlyozta közösségi oldalán a politikus.

A menetrend és a matek azért is izgalmas kérdés, mert egy szegedi közgyűlési előterjesztés szerint a várható üzembehelyezés

    2021. november végén 1 órás követési közökkel,
    2022. januárjában 20 percenként,
    2022. év közepén 10 vagy 15 perces csúcsidei ütemben várható.

Ez azt jelenti, hogy csak jövőre indulhat meg a normál menetrend szerinti közlekedés a tram-train vonalán, mivel csak jövő év elejére érkezik meg az összes szerelvény. Addig viszont hozzáférhetővé teszik a lakosság számára, ráadásul Lázár János kormánybiztos tervei szerint ingyenesen.