Mostantól bárki kitöltheti azt a tesztet, amelyet 611 középiskolás csapat oldott meg

… a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen.

    Az MTA tanulmányi csapatversenye során magyarországi és határon túli középiskolák háromfős diákcsapatai mérhetik össze tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében.


    A felhívásra 229 iskolából 686 középiskolás csapat és 288 felkészítő tanár jelentkezett. A 229 iskola közül 49 fővárosi, 50 pedig határon túli intézmény – közölte az MTA az MTI-vel.


    A verseny két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. Az első forduló november 9-én zárult, és 152 csapat jutott tovább a második fordulóba. A továbbjutáshoz 80 százalékos teljesítményre volt szükség. A továbbjutott csapatok 94 iskolát képviselnek. A második forduló november 22-én kezdődött el, az első forduló feladatsorát pedig egy publikus oldalon is elérhetővé tette az MTA, hogy minél többen tesztelhessék tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében.


    A verseny első fordulójának a feladatsora a https://www.proprofs.com/quiz-school/ugc/story.php?title=mta-tanulmnyi-verseny-az-1-fordul-krdsei linken tölthető ki. A helyes megoldásokat a verseny honlapján, a verseny.mta.hu oldalon, illetve a teszt kitöltését követően az eredmény alatt lehet ellenőrizni.


    A feladatsort az MTA szakértői csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (The Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) klímajelentései alapján.