Kezdődik a hajó tesztelése

Weöres Szabolcs Fa Nándorral indul a Fastnet vitorlásversenyen

    A Vendée Globe-ra készülő Weöres Szabolcs Fa Nándorral indul az 50. Rolex Fastnet vitorlásversenyen júliusban.

    A Szabi Racing Team szerdai bejelentése szerint a magyar hajós így mentorával vág neki az egyik leghíresebb tengeri viadal 608 tengeri mérföldes (1126 km) távjának.


    Jövő novemberben kezdődik a világ legnehezebbnek tartott sportversenye, a 10. Vendée Globe, amelyen az indulóknak egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet egy 60 láb hosszú vitorlással. A hatalmas érdeklődés miatt a szervezők 40 főben határozták meg a résztvevők létszámát, akiknek kemény kvalifikációs feltételeknek kell eleget tenniük. A mérföldgyűjtések során az egyik feladat a Rum útja verseny teljesítése volt, a híres transzatlanti megmérettetést Weöres Szabolcs tavaly első magyar vitorlázóként hajózta végig 14 nap 19 óra és 22 perc alatt, az előírt limitidőn belül – ezzel pedig nagy lépést tett a sikeres kvalifikáció felé.


    A Vendée Globe-induláshoz idén is teljesíteni kell versenyeket, amelyeken saját maguk mellett a hajót is tesztelhetik a vitorlázók. Weöres Szabolcs számára ilyen lesz a július 22-én rajtoló Rolex Fastnet. A Royal Ocean Racing Club kétévente sorra kerülő offshore viadala során az angliai Cowes-ból indulnak a hajók, hogy a híres, az Atlanti-óceánon álló világítótornyot, a Fastnet Rockot megkerülve a francia Cherbourg-en-Cotentinben kössenek ki.


    “A hajót átalakítottuk, rengeteg újítást csináltunk, amiről úgy gondoljuk, hogy a sebességben is jelentkezni fog” – mondta Weöres Szabolcs az M1 aktuális csatornán.


    Weöres Szabolcs társa az a Fa Nándor lesz az 50. Rolex Fastneten, akinek szeretne nyomdokaiba lépni. A magyar hajósok közül ugyanis elsőként és eddig egyedüliként Fa Nándor indult a Vendée Globe-n, amelynek 1992-93-as kiírásában legjobb nem franciaként az ötödik helyen ért célba.


    “Amióta Szabi a hajót megvásárolta, azóta folyamatosan arról beszélgettünk, hogy lesz ez jobb” – tette hozzá Fa Nándor, jelezve, még egy-két évig tud segíteni Weöres Szabolcsnak a technológiai fejlesztések miatt, utána neki kell átadnia tudását a következő generációnak. Kiemelte, a Fastneten végig kell menni, majd átbeszélni a tapasztalatokat, de a cél nem ez a verseny, hanem a Vendée Globe.