Jogász hallgató nyerte a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyt

A végsőkig kiélezett versenyben végül Tárnoki Ágnes egyetemista nyerte a hetedik alkalommal megrendezett Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak országos vetélkedőt. A Bécsben jogot és anglisztikát hallgató lány több mint 23 ezer indulóból lett az első.

Hetedik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyét a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Az edukatív játékot azzal a céllal indították, hogy a 14-20 év közötti fiataloknak szórakoztatva adjanak képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A háromfordulós játékba a filmteszt.hu oldalon lehetett bekapcsolódni. A több mint 23 ezer résztvevőből a második fordulóba az online tesztkitöltésen legjobb eredményt elérő 14 és 20 év közötti játékosok kaptak meghívást. A több száz középdöntős Budapesten, az UP Rendezvénytérben mérkőzött meg egymással, és közülük a legjobb 10 került a döntőbe.

A fináléban – ami visszanézhető a DUE Médiahálózat honlapján és Facebook oldalán, illetve tévéműsor is készül belőle az M5-re – filmjeleneteket, képkockákat kellett felismerniük és villámkérdésekre válaszolniuk a játékosoknak. A döntősök többek közt a Saul fia, a FOMO – Megosztod és uralkodsz és a Brazil című filmekről kaptak kérdéseket.

A Filmtesztet nagy izgalmak közepette Tárnoki Ágnes nyerte meg, aki a döntő során csak egy alkalommal, a legvégén vezetett, és lett első helyezett. Nyereménye egy iPhone telefon. A második Darányi Csenge – mindössze 30 ponttal lemaradva a győztestől – és a harmadik Ipacs Virág egy-egy androidos okostelefonnal gazdagodott. A nyereményeket Káel Csaba magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. A díjátadón elmondta, hogy 2023-ban a magyar mozifilmek megtekintésük alapján kiemelkedően jó évet zártak. A nemzet aranyai több mint 100 ezer nézőt ültetett le a vászon elé, a még mindig futó Semmelweis pedig már több mint 300 ezer jegyvásárlónál tart. Káel Csaba a díjátadón arról is beszélt, hogy a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel. A program célja a magyar filmek népszerűsítése, a közönségépítés és a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése. 

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak győztese, a veszprémi Tárnoki Ágnes Bécsben hallgat jogot és anglisztikát. Heti három-négy filmet néz, és nagyon szereti az irodalmi művek megfilmesítését.

Petőfi Sándor előtt is tiszteleg a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak