Folytatódott a Szupermenta fehérjepor terméktesztje

Az eredmények most sem felhőtlenek

A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével. A tesztelt 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Továbbá probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is.

A Szupermenta egy korábbi, növényi fehérjeporokat vizsgáló tesztjének folytatásaként ezúttal az állati eredetű fehérjeporok tesztelésére került sor. Összesen 21 tejsavófehérje-alapú, csokoládéízű termék került nagyító alá. A termékekben felhasznált különböző fehérje-összetevők megoszlása szerint 11 izolátum, 5 hidrolizátum, valamint 5 keverék (izolátum és hidrolizátum) szerepelt a tesztben. Származásukat tekintve kilenc magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában ellenőrizték, hogy a fehérjeporok tartalmaznak-e doppingszert. Megnyugtató eredmények születtek: a szúrópróbaszerűen kiválasztott termékeket ebből a szempontból rendben találták a szakemberek.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként – többek között – a termékek fehérje-, cukor-, édesítőszer-, aminosav-, nehézfém-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is megvizsgálták. A porok fehérjetartalma 67,9% és 86,7% közötti volt. A mérési eredmények négy esetben nem feleltek meg a csomagoláson feltüntetett értéknek, ugyanis a termékek valós fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy öt termékben a mért aminosav mennyisége eltért a csomagoláson feltüntetett értéktől. Egy fehérjepor szukralóz édesítőszer tartalma pedig meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket.

További két édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem igazolt. A dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak két termék nem felelt meg, ugyanis egy fehérjepornál a hozzáadott vitaminok, egy másik esetben pedig a magnézium napi táplálkozási referenciaértéke nem érte el az elkészített italban az előírásoknak megfelelő minimum 7,5%-ot.  A tesztelt fehérjekészítmények közül mindössze egy felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Gond adódott – többek között – a megnevezéssel, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével is.

A hatósági vizsgálat során hét esetben weboldalon keresztül történt a mintavétel, ebből öt esetben nem tartották be a jelölési előírásokat maradéktalanul a honlapokon a webáruházat üzemeltető vállalkozások. Továbbá három termék csomagolásán egyáltalán nem tüntettek fel magyar nyelvű jelölést. A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult. A hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke előreláthatólag mintegy 2,4 millió forint lesz.

A fehérjeporok kedveltségi vizsgálatán szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult egy rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményeit figyelembe véve, egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán. 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Nagy port kavaró eredményeket hozott a Szupermenta növényi fehérjepor tesztje