Elkészült a zalaegerszegi járműipari tesztpálya irányítóközpontja

    Mintegy 350 millió forintos beruházással készült el a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpálya irányítóközpontja, ahonnan mintegy 60 kamera és műholdas nyomkövetők segítségével ellenőrzik a teljes létesítményt – tájékoztatta az üzemeltető Autóipari Próbapálya Zala Kft. (APZ) szerdán az MTI-t.

    Hamar Zoltán, az APZ cégvezetője a jelképes átadás kapcsán arról beszélt, hogy a 400 négyzetméteres, 350 millió forintból kialakított Control Center a tesztpálya üzemeltetéséért felelős 40-50 fős személyzet munkabázisát jelenti.


    A beruházás keretében elkészült a pályairányítási rendszer, amely mintegy 60, kerítésvédelmi-, illetve nyomkövető rendszerrel ellátott kamerát tartalmaz, amelyekkel a 250 hektáros tesztpálya teljes területe ellenőrizhető.


    A fejlesztés egy légiirányítási központhoz hasonlítható. A kamerákkal, valamint műholdas alapon minden jármű mozgását és azok rendszámát is látják, de azt is, hogy ki vezeti az adott járművet, milyen céllal, illetve milyen jogosultságai vannak. Ezzel az eddigi ideiglenes megoldások helyett világszínvonalú és biztonságos pályairányítás valósult meg a tesztpályán – összegezte Hamar Zoltán.


    Vigh László országgyűlési képviselő, a pálya miniszteri biztosa szerint a 45 milliárd forintból épült járműipari tesztpálya számára jelentős a most megvalósult beruházás. A technikai épület mellett található új épületegységbe a fogadóépületből költöztek át a dolgozók, akik a lehető legmodernebb és legkomfortosabb körülmények között, egy csaknem 8 méteres LED-fal előtt végzik a munkájukat.


    A most elkészült irányítóközpont, illetve a teljes tesztpálya nemcsak a város, a térség és a megye, hanem az ország fejlődéséhez, a gazdasági és az innovációs mutatók növekedéséhez is hozzájárul – hangsúlyozta Vigh László.