Egyedi hajtáslánc- és futómű-technológia tesztelés, BMW i4 M50 modellnek álcázva

Hogy a jövő tisztán elektromos meghajtású sportautójának hajtáslánc- és futómű-technológiai innovációit közúton is tesztelhessék és finomhangolhassák, a BMW M GmbH fejlesztőmérnökei egy olyan prototípust építettek, amely a hamisítatlan BMW M kvalitások és az elektromos mobilitás terén egyaránt iránymutató génekkel bír. A zéró emissziójú sportkupéhoz így a műszaki alapot a BMW i4 M50 modell szolgáltatta, némileg módosított karosszériával és olyan széles kerékjárati ívekkel, amelyek mind elöl, mind hátul lehetővé teszik az innovatív hajtáslánc-technológia és a nagyteljesítményű kerékfelfüggesztések beépítését.

A modell frontrészének kimagasló torziós merevségéről a BMW M3 és a BMW M4 módosított karosszériamerevítő koncepciója gondoskodik, amely még a legextrémebb vezetési szituációk közepette is magabiztos tartást garantál. A hajtáslánc-technológia hűtőrendszerének egységeit ugyancsak a nagyteljesítményű sportautó-párosban alkalmazott irányelvek szerint rendezték el.

Extrém precizitás, extrém hatékonyság: M xDrive elektromos összkerékhajtás négy elektromos motorral

A forradalmian új, nagyteljesítményű hajtáslánc-technológia legnagyobb újítása a négy elektromos motorral dolgozó M xDrive elektromos összkerékhajtás, amelyet a bajor prémiummárka fejlesztőmérnökei a prototípusba építettek be először. A kerekenkénti egy-egy elektromos motor teljesen új lehetőségeket nyit a forgatónyomaték végtelenül hatékony, extrém precíz és rendkívül gyors elosztása terén. Az azonnal reagáló elektromos motorok ereje és forgatónyomatéka így a másodperc ezredrésze alatt, a gázpedál állásához mérnöki precizitással alkalmazkodó pontossággal érkezik meg a kerekekhez. Mindez olyan agilis és olyan lendületes vezetési élménnyel kecsegtet, amely belsőégésű erőforrással hajtott autók esetében elképzelhetetlen.

A merőben új technológiai megoldás egyúttal azt is jelenti, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei a menetteljesítmény eddig ismeretlen dimenzióját élhetik át, extrém vezetési szituációkban és kedvezőtlen időjárási körülmények közepette egyaránt. „A BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika létrehozásakor az elektrifikáció teljesen új szabadságfokokat ad” – fogalmazott Dirk Häcker, a BMW M GmbH technológiafejlesztési vezetője. „Már most látjuk, hogy az ebben rejlő potenciált maximálisan ki tudjuk használni annak érdekében, hogy nagyteljesítményű sportautóink az emisszió-mentes jövőben is a dinamika, az agilitás és a precizitás páratlan, BMW M modellekre jellemző egységét kínálhassák” – tette hozzá.