Az Oris AquisPro Date Caliber 400 tesztelése

Professzionális, mint a professzionális – ami a hasznosságot illeti, a piacon nem sok modern mechanikus búváróra képes felvenni a versenyt az új Oris AquisPro Date-vel, amely a márka házon belüli Caliber 400-as órájával rendelkezik. .

Az Oris AquisPro Date Caliber 400-ast egy hagyományos búvárórához hasonlítani olyan, mint egy teljesen felszerelt professzionális búvárt egy szabadidős búvárhoz. Ha a helyzet nehézzé válik, például egy mélytengeri kábel fektetésekor vagy egy víz alatti csővezeték javításakor, ez a profi feladata – a búvár felszerelésének ellenállnia kell a nagyobb nyomásnak, maximális biztonságot kell nyújtania és könnyen kezelhetőnek kell lennie.

Tesztóránk mindezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik. A tok 1000 méteres mélységig vízálló, így rendkívüli igénybevételnek is ellenáll. Mind a merülési idő előlapja, mind a gumipánt szabadalmaztatott biztonsági mechanizmusokkal van felszerelve. Az előlaptól a koronán át a csatig minden kezelőelemet pedig a kiváló felhasználóbarát kialakításra terveztek.

Robusztus tok
A nagyon nagy, 49,5 mm-es tok DLC-bevonatú titánból készült, és 1000 méteres mélységig vízálló marad, így minden helyzetben elegendő tartalékot kínál a sport- és professzionális búvároknak. A korona becsavarodik, és védőelemek veszik körül, amelyek megvédik az ütésektől. Az előlap beosztásos betétje karcálló kerámiából készült. Az Oris tükröződésmentes bevonattal rendelkezik, amely csak az ívelt zafírkristály alsó oldalára van felhordva, ami két előnnyel jár. Először is, a gyémánton kívül semmi más nem karcolhatja meg a kristály kemény felső felületét, másodszor pedig nem jelenik meg a kékes csillogás, amely jellemzően a mindkét oldalán tükröződésmentes bevonattal ellátott óraüvegen látható, és ami egy fekete órán mindig kínosan néz ki. itt bármilyen világítási helyzetben.

Az ívelt, teljesen menetes hátlap véd a víz behatolásától. A tok kinyitásához használt szerszám hat hornyának mélysége megmutatja, hogy valójában milyen vastag ez a csavaros hátlap. A hátlapon egyébként egy kör alakú skála található a láb és a méter közötti átváltáshoz. Ez egy érdekes kiegészítő információ, de a skála kis mérete és a mélyfekete DLC bevonat miatt nehezen olvasható.

A professzionális búváróra biztonsági szempontja egy hélium-kioldó szelepet is tartalmaz, amellyel Oris modellünk rendelkezik. Lehetővé teszi, hogy a légzőgázok, amelyek az óraház belsejében halmozódnak fel több napos működés során, nyomás alatti mélytengeri kamrákban, biztonságosan távozzanak, amikor az óra és viselője egy búvárharang belsejébe kerül. Ez a funkció megakadályozza, hogy túlnyomás alakuljon ki a tok belsejében, amikor a külső nyomás csökken, ami extrém helyzetekben az órakristály megrepedését vagy kipattanását okozhatja.

De ezzel korántsem ért véget a történet, ha a biztonságról van szó. Ahogy a forgó előlap esetében, az Oris a hevederhez is kitalált egy okos és szabadalmaztatott megoldást. Az újítás egy nyílhegy alakú vég a hevederen, amely nem tud kicsúszni a csatból. Ez az úgynevezett „biztonsági horgony” akkor lép működésbe, ha a pánt hosszának beállításakor nem helyezte be teljesen a csapot a kívánt lyukba, és nem nyomta be megfelelően a kapcsot. El kell ismerni, hogy ezek a hibák nem valószínűek, és mindkettő együtt nagyon valószínűtlen, de ahogy a mondás tartja: “Jobb félni, mint megijedni.”
A biztonsági horgony ellenére a heveder teljesen kinyitható, így például leolvasható a tok hátoldalán található konverziós skála. Ehhez egyszerűen nyomja össze a heveder nyílhegy alakú végét, és csúsztassa ki a csatból.
Az óra beépített hélium mentesítő szeleppel rendelkezik.

Kényelmes működés
A csatnak más előnyei is vannak, amelyek nemcsak a biztonságot növelik, hanem a használhatóságot és a kényelmet is növelik. Tetszetős az alapkialakítás, mint az egyik oldalon biztonsági tolókkal nyitható összecsukható kapocs. A rendszer lenyűgözte szerkesztőinket, akik szerint a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb a használata. Van egy gyorskioldó hosszabbító is, aminek öt fokozata maximum 18 mm-rel bővíthető, ami azt jelenti, hogy a pánt viselés közben meghosszabbítható, majd kis ügyességgel lerövidíthető, ha a csuklón van. Ehhez két további kerek nyomógombot használnak.

A kényelmes kezelés a nagy, könnyen megfogható, lecsavarható koronával folytatódik. A fekete DLC-bevonatú koronát úgy méretezték, hogy megfeleljen ennek a karóra bőséges méretének, ami önmagában garantálja a könnyű kezelést. Végül, de nem utolsósorban a forgó előlap használata nagyon egyszerű. A gumi jó tapadású anyag. A gyűrű mély hullámosítása tovább javítja a csúszásmentes érzetet.
A lecsavarható korona fekete DLC bevonattal rendelkezik.

Modern mozgalom
Az új gyártású Caliber 400 egyik jellemzője a mindennapi használat során zavarhatja a mechanikus időmérés tisztelőit. Ha kihúzza a koronát az idő visszaállításához, a percmutató körülbelül másfél perccel visszaugrik. Ezt a jelenséget már egy korábbi Oris teszt során is felfigyelhettük, tehát nyilvánvalóan ez az új öntekercselő kaliber sajátossága. Ez nem komoly hiba, mert a kéz sztoikusan a helyén marad, amikor a koronát ismét benyomják. De ha az óra több hét alatt fokozatosan gyarapodott néhány másodperccel, és a koronát kihúzva, várva egy pillanatra, majd ismét benyomva szeretné megszüntetni a növekedést, akkor a percmutatót is vissza kell állítania a megfelelőre. pozíció. Ez a visszaállítás időnként szükséges lesz. Bár a tesztóránk csak napi 0,5 másodpercet nyert az időmérőn, a több hetes kopási tesztünk során 2 és 9 másodperc közötti értéket.

Tesztóránk enyhe növekedésén kívül az Oris Caliber 400 nem hagy kívánnivalót maga után. A 2020 őszén debütált gyártósor hosszú, ötnapos teljesítménytartalékot, jelentősen megnövelt védelmet a mágneses mezők ellen és hosszú, 10 éves szervizintervallumot kínál. Utóbbi pontnak megfelelően az Oris még 10 év garanciát is vállal, de felhívja a figyelmet arra, hogy különösen a búvárórák esetében a vízállóságot évente ellenőrizni kell.

Nagy, de nem túl nehéz
Mivel az AquisPro Date Caliber 400 tesztünk nem tartott 10 évig, és óránk nem volt kitéve a nagy hangszórókból származó erős mágneses térnek a koronavírus miatt lemondott koncerteken, a hosszan tartó teljesítménytartalék a legnagyobb előny, amit megfigyeltünk. Nagyon kényelmes, ha néhány napra leveheti az órát, és nem kell visszaállítania, amikor újra felteszi.

Ezt az órát nem kell levenned zuhanyozás vagy úszás közben, de valószínűleg nem fogod hordani hivatalos üzleti megbeszélésen vagy ünnepi alkalmon. Függetlenül a sportos szerszámos karóra megjelenésétől, bőséges méretei azt jelentik, hogy nem fér el egy ing mandzsettája vagy egy pulóver ujja alá. A 49,5 mm-es átmérő és a 17,5 mm-es magasság minden, csak nem kicsi, de ez a nagy óra nem kényelmetlenül nehéz, mert a tok könnyű titánból készült. Viszonylag alacsony, 158 grammos súlyának köszönhetően ez az óra jól illeszkedik a csuklóra, és nem túl nehéz. És ha még az utolsó lyuk a hevederen és a gyorskihúzó mechanizmus legkeskenyebb lépcsője is túl hosszúra hagyja a pántot, egyszerűen levághat egy darabot a gumipántról, és áthelyezheti a kapcsot. Itt is minden jól átgondolt, és semmi sem véletlen. Végül is a hivatásos búvárok inkább elkerülik a nem kívánt véletleneket.
A dátum 6 órakor megjelenik egy ablakban.

SPECIFIKÁCIÓK:
Gyártó: Oris SA, Ribigasse 1, 4434 Hölstein, Svájc
Referencia szám: 01 400 7767 7754-07 426 64BTEB
Funkciók: óra, perc, másodperc, dátum
Mozgás: Házon belüli Caliber 400, automata, 28 800 vph, 21 ékszer, stop-seconds funkció, gyors visszaállítás funkció a dátumkijelzéshez, Incabloc ütésvédelem, az index finombeállítása csavaron és fogaslécen keresztül, 120 órás teljesítménytartalék, átmérő = 30 mm, magasság = 4,75 mm
Tok: DLC-bevonatú titán, egyirányban forgó kerámia keret, ívelt zafírkristály belül tükröződésmentes bevonattal, automatikus hélium-kioldó szelep, teljesen menetes hátlap DLC-bevonatú titánból, 1000 m-ig vízálló
Szíj és kapocs: DLC-bevonatú titánból készült, egyik oldalon nyitható biztonsági csattal ellátott gumiszíj, ötlépcsős gyorskihúzó mechanizmus
Mérési eredmények (eltérések másodpercenként 24 óránként):
Tárcsázós +1
Tárcsázza –2
Korona fel +1
Korona le +3
Korona bal +3
Korona jobb −3
A legnagyobb eltérés 6
Átlagos eltérés +0,5
Átlagos amplitúdó:
Lapos helyzetek 311°
Függő helyzetek 288°
Méretek: átmérő = 49,5 mm, magasság = 17,5 mm, tömeg = 158 g
Ára: 4600 dollár

Írta: Alexander Krupp
watchtime.com
Fordította: google