Az elektromos autózásé a jövő (1.)

Nissan introduces driverless towing system at Oppama Plant

Közeledik az év vége.
Visszapillantunk néhány korábban tesztelt autóra/motorra, hogy ezzel ihletet kapjunk a ránk váró feladatokra…

Bátran merem kijelenteni, hogy az elektromos autózásé a jövő!
Főleg, ha a Nissan Leaf-et veszem alapul.

Hogy mire is alapozom ezt a kijelentést éppen akkor, amikor több sajtóorgánumban is épp az elektromos autók ellen cikkeznek?
Kezdjük az elején és menjünk egy kicsit vissza a múlta.
Anno még akkor kipróbálhattam a legelső Nissan Leaf elektromos autót, amikor a hazai márkakereskedésekben még nem is láttak ilyen gépet az emberek.

Történt ugyanis hosszú évekkel ezelőtt, hogy az ABB felismerte az elektromos autózásban rejlő előnyöket és az Istenhegyi útra telepített egy gyorstöltő állomást és annak “demonstrálására” egy Nissan Leaf-et is elérhetővé tett a sajtó számára.

Elektromos autókat vezettem már azelőtt is, hisz a Peugeot és a Citroen, valamint a Mitsubishi közösen gyártott elektromos autói közül a két francia járt nálunk teszten, illetve több más miniautó elektromos verzióját is kipróbálhattuk.

A Nissan Leaf volt azonban az első elektromos gépkocsi, ahol azt éreztem, hogy egy igazi személyautóban ülök.
A Leaf ugyanis, egyrészt nem egy utólagosan elektromossá átalakított kocsi, másrészt pedig IGAZI SZEMÉLYGÉPKOCSIS méretekkel rendelkezik.
Az utastérben van elegendő hely, hogy a hátsó üléseken három felnőtt is kényelmesen elférjen, ráadásul a csomagtartó is eltud nyelni annyi csomagot, ami akár öt személy többnapos utazásához kellhet.

Szóval, megismerkedtem egy rövid teszt során a Leaf-fel, majd néhány hónappal később megérkezett hivatalosan is Magyarországra a Nissan első teljesen elektromos gépkocsija.
Ekkor természetesen már egy hétre érkezett szerkesztőségünkhöz a Leaf és a hosszabb teszt során sem  kellett csalódnom az autóban.
Kényelmes, csendes :-), futóműve szerintem zseniális, gyorsulása pedig verhetetlen.
Az autóval kapcsolatban egyetlen hibát róttak fel folyamatosan az emberek. Ez pedig nem más, mint a hatótávolság.
Ez, akkoriban a saját tapasztalataim szerint olyan 110-120 kilométernyi volt egy teljes feltöltéssel.

Néhány évvel később frissítettek némileg a Leaf-en
A formája első ránézésre semmit nem változott, ám az első és hátsó lökhárítók,valamint a hátsó “szpojler” apróbb átalakításának, illetve az első és hátsó lámpák formái “finomhangolásának” köszönhetően még jobb lett a légellenállási mutatója az elektromos autónak, és már ezekkel az apró változásokkal sikerült némileg növelni a hatótávot.

Saját tapasztalataim szerint már megközelítette a 130 kilométert a teljesen feltöltött akkumulátorral megtehető táv.
Persze az évek megint szálltak, a Nissan mérnökei pedig nem tétlenkedtek és az elmúlt esztendőben egy nagyobb kapacitású akkumulátor jelent meg a Nissan Leaf kínálatban.

Ezzel az új akkuval pedig majdnem duplájára nőtt a Nissan Leaf hatótávolsága.
Szintén saját tapasztalatok szerint már 230-240 kilométert lehet megtenni egy feltöltéssel.
Azért emelem ki mindhárom változatnál a saját tapasztalatot, mert nagyon sok mindentől függ, hogy a felhasználó mekkora távolságot tud megtenni egy-egy elektromos gépkocsival.

A hatótávot nagyban befolyásolja a vezetési szokásunk, a hőmérséklet, az indulások, vagy fékezések intenzitása, de a motorfék használat is.
Ezeken felül természetesen az sem mindegy, hogy a városi csúcsforgalomban araszolva, vagy épp autóúton, esetleg autópályán száguldva közlekedünk a géppel.

Az én esetemben Szigetszentmiklós és Budapest között közlekedve szerzek “hiteles” tapasztalatot minden tesztautóról.
Na,de mit is jelenthet esetemben a hatótávolság?

Pontosan annyit, hogy a régebbi, kisebb akkuval szerelt Nissan Leaf esetében kétnaponta töltenem kellett a 220-ról (lassú töltés, közel 8-9 órán át) a gépet, míg a nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelt új verziónál erre már csak négynaponta volt szükségem.

Fontos megjegyezni, hogy nem tesz jót ezeknek az akkumulátoroknak sem, ha kizárólag csak gyorstöltőn keresztül jutnak áramhoz!
A gyorstöltő átlag 30 perc alatt 80 százalékos töltöttséget tud biztosítani.

Ez nagyon jó és hasznos megoldás a hatótávolság kitolására,de az akkuknak szükségük van a majdnem teljes lemerítésre és a lassú töltésre, hogy az élettartam ne csökkenjen idővel, időben.

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy a Nissan Leaf jelenleg a világ legnépszerűbb, legnagyobb példányszámban eladott és legstabilabb (garanciát, élettartamot figyelve) elektromos autója.

Amennyiben igazak azok a tervek, hogy esetleg egy kiegészítő belsőégésű motorral akár menet közben is lehet majd tölteni az akkumulátorokat a legközelebbi gyorstöltő elérése érdekében, tuti, hogy évtizedekig nem lesz más gyártó,vagy modell, ami elvenné ezt az elsőséget a Leaf-től!

http://tesztalelkemindennek.hu/2017/12/28/a-konyhaban-robotolni/

 

http://tesztalelkemindennek.hu/2017/12/28/segitsetek/