Átfogóan tesztelték a multifunkciós olajok hatékonyságát

Semmi okunk az elkenődésre

Kenőanyag, kopásvédő, rozsdavédő, víztaszító és kontaktspray egyben? A tizenkét vizsgált olaj közül csupán kettő nevezhető valóban multifunkciósnak. A LIQUI MOLY LM 40 multifunkciós spray a lista legelső helyén végzett.

Akár az autóhoz, akár a műhelyben, akár a háztartásban használják őket, a multifunkciós olajok közkedvelt univerzális segédeszközöknek számítanak. Mindegy, hogy az ajtózár ragadt be, a csavarok szorultak be a meghibásodott kipufogón, a bejárati ajtó nyikorog, a fűnyíró nem akar beindulni, vagy éppen a kerékpárláncot kell sürgősen megkenni – bármilyen változatosak legyenek is a feladatok, az univerzális olajok minden esetben megoldást kínálnak. De mire is jók valójában ezek az olajok?

Németország legnagyobb autós újságjának tesztszakértői a szórófejes palackban kapható multifunkciós olajok közül tizenkettőt vizsgáltak meg a használati utasításaik, a biztonságosságuk, az alkalmazásuk, a hatásosságuk és az anyagokkal való összeférhetőségük szempontjából. Az eredmény kiábrándító. A tizenkét multifunkciós olaj közül csupán kettő tartja be a címkéjén szereplő összes ígéretét.

A LIQUI MOLY LM 40 multifunkciós spray nemcsak a tesztben, de ár-érték szempontjából is a legjobb

A LIQUI MOLY „jó” értékelést kapott LM 40 típusú multifunkciós spray-je a tesztben és ár-érték szempontjából is a legjobbnak bizonyult. Az LM 40 multifunkciós spray egy igazi univerzális termék, amely a vizsgálat során mindazon kritériumoknak megfelelt, amelyek egy jó multifunkciós olajtól elvárhatók: Remek a kúszóképessége, tökéletesen taszítja a vizet, kíméletes az anyagokkal, ráadásul nagyszerűen véd a rozsdával szemben is. A kenőképességet illetően sem hagy kívánnivalót maga után, és a kopásvédelem szempontjából is nagyon jól teljesít. Mindezt pedig kiemelkedően gazdaságosan biztosítja, ugyanis a 200 ml-es flakon ára alig több, mint 2000 forint.

A dobogó második és harmadik helyén két szintén „jó” értékelést kapott terméket találunk: a Dr. Wack S 100 típusú multifunkciós olaját, valamint a Würth hasonló termékét. Az S 100 – amely szintén univerzális termék – a kopás- és korrózióvédelem terén mutat fel jó eredményeket, emellett pedig kenési hatékonyságával és víztaszító képességével, valamint az anyagokkal való kiváló összeférhetőségével is kitűnik. A Würth multifunkciós olajára sem lehet panasz a kenőképességét illetően, viszont ez a kopás- és rozsdavédelem terén rosszabbnak bizonyult.

Jó kenőképesség, de gyengébb kopásvédelem

A listán szereplő kilenc további termékről viszont egyaránt az mondható el, hogy semmiképp sem nevezhetők multifunkciósnak. A végeredményben „kielégítőnek” minősített olajok a következők: a Weicon W 44 T multifunkciós spray (jó kenőképességű, de gyenge kopásvédelmet nyújt), a Mannol 9899 M-40 Lubricant (jó kenőképességű, de alig véd a kopással szemben), a Sonax SX 90 plus multifunkciós olaj (jó kenési hatékonyságú, de minden egyéb szempontból mérsékelt teljesítményt nyújt), a WD-40 multifunkciós olaj (kenési hatékonyság és kopásvédelem szempontjából is csalódást keltő), a Ballistol univerzális olaj (jó kenési hatékonyságú, de kontaktspray-ként használhatatlan) és a Nigrin Performance multifunkciós olaj (közepes kenési hatékonyság, semmiféle rozsda- és kopásvédelmet nem biztosít).

A legutolsó helyeken végzett három termék közül „elégséges” értékelést kapott a Petec MF 500 multifunkciós spray (kenési hatékonysága elfogadható, de a rozsda- és kopásvédelem terén a legrosszabb teljesítményt nyújtja) és a Caramba Super Plus Premium multifunkciós olaj (megfelelően véd a korrózióval szemben, de a kenési hatékonysága és a kopásvédelme kívánnivalót hagy maga után). A teszten a legrosszabbul a Bauhaus BH-40 típusú multifunkciós olaja teljesített, amely kontaktspray-nek alkalmas ugyan, de kenési hatékonysága minimális, a kopás és rozsda ellen pedig igen csekély védelmet nyújt.

A vizsgálat folyamata és szempontjai:

A szakértők a tesztben részt vevő összes multifunkciós olajat egy speciális laboratóriumban vizsgálták meg olyan tulajdonságok alapján, mint a használati utasítások, a biztonságosság, az alkalmazás, a hatékonyság és az anyagokkal való összeférhetőség. A kopásvédelem kiemelt szerepet játszott. Ennek vizsgálatára egy súrlódást és koptatást generáló vibrációs tesztberendezést alkalmaztak. A röviden SRV-nek nevezett tribométer nagy precizitású méréseket tesz lehetővé a súrlódás és a kopás vizsgálatához. Minél csekélyebb a kopási érték és minél kisebb a kopási felület, annál jobban véd az olaj a kopással szemben. A vizsgálat másik szempontja a kenési hatékonyság volt. Az olajok kenőképességét ún. Brugger-teszttel határozzák meg. A rozsdavédelmet sószórásos vizsgálattal ellenőrzik: ilyenkor a lemezeket a rozsdamentes felület mérete és a korróziós károk mértéke szerint értékelik. Az olajok kúszóképessége és víztaszító képessége szintén fontos vizsgálati tényezőnek számított. A legutolsó vizsgálati kritérium pedig az anyagokkal való összeférhetőség volt. A lakkokkal való kompatibilitást feketére festett tesztlemezeken vizsgálták. A polikarbonáttal való kompatibilitási teszten speciális tesztlemezeket néznek meg a vizsgálat végén, és ellenőrzik, valamint értékelik a rajtuk keletkezett, feszültség okozta repedéseket.