A TAG Heuer Monza Caliber 17 tesztelése

1976-ban a TAG Heuer bemutatta Monza modelljét, amely a világhírű olasz Forma-1-es versenypályáról kapta a nevét. Negyven évvel később a Monza Caliber 17 a versenyzés dicsőséges napjait idézi, miközben sokkal többet kínál, mint a retro dizájn. Olvassa el a WatchTime archívumának mélyreható áttekintését, az OK-Photography eredeti fotóival.

Jó hír a retro megjelenés rajongóinak – a Monza visszatér. Jó hír a versenyzés rajongóinak is: a dizájn ugyanolyan dinamikus és tele van autóipari referenciákkal, mint az eredeti, 1976-os verzió. Ez is figyelemre méltó, hiszen a TAG Heuer az elmúlt 15 évben egy elegánsabb, fekete bevonat nélküli változattal kísérletezett. és színtelen számlapelemek.

Az új Monza Caliber 17-re pillantva a Forma-1-es motorok ismerős üvöltése juthat eszünkbe. Végül is az órát először a Ferrari világbajnoki címének ünneplésére mutatták be 1975-ben. Ugyanebben az évben, szeptember 7-én Niki Lauda harmadik helyezést ért el az Olasz Nagydíjon a monzai versenypályán, és megszerezte a címet a Heuer logóval ellátott Ferrarival. . A Scuderia Ferrari a Konstruktorok Díját is elnyerte – ez egy régóta áhított kettős győzelem 11 év száraz szakasz után.

Az új Monza két történelmi modell legjobb tulajdonságait ötvözi – a számlap kialakítása az 1976-os eredeti Monza-ra, a tokja pedig egy 1933-as Heuer kronográfra vezethető vissza. A párna alakú tok a korai idők stílusmegőrzője. az óráról. Az 1970-es évekből származó Monza az akkori időre jellemző ovális tokformájú volt, krómozott vagy fekete bevonatú sárgaréz kivitelben is kapható volt. Ez az óra Caliber 15-öt tartalmazott, amely szükségszerűen a bal oldalra helyezte a koronát. A Caliber 15 a Heuer-Leonidas által 1969-ben Breitlinggel, Hamilton-Bürennel és Dubois Déprazzal együttműködésben kifejlesztett Caliber 11 utódmodellje volt – ez a világ egyik első automata kronográfja.

A 15-ös Caliber egy kis másodperces segédtárcsát állított be 10 órára, ami feltűnően aszimmetrikus megjelenést kölcsönzött az eredeti Monzának. A TAG Heuer kihagyta ezt a merész dizájnelemet a legújabb verziójából, részben az ETA 2894 használata miatt, amelyet a TAG Heuernél Caliber 17 néven ismernek. Ez a standard mozgás megfordítja a kis másodperc- és percszámláló helyzetét, és áthelyezi a koronát a a tok jobb oldala.

Összességében ezek a változtatások az új Monza javát szolgálják, sportos és nyugodt megjelenést kölcsönöznek neki, amely nem annyira egyedi, mint az eredeti. Bármit is veszít a hűvösségében, a párna alakú tok polírozott és matt felületével nyer. A titán hozzájárul a kiváló viselési kényelemhez, a titán-karbid bevonat pedig rendkívül ellenállóvá teszi a karcolásokkal szemben.

Csakúgy, mint korábban, a Monza is zárt hátlappal rendelkezik – annak ellenére, hogy az alatta lévő technológia semmiképpen sem annyira vonzó, hogy el kell rejteni. A TAG Heuer az „Elaboré” alapvető mozgásminőséget használja, és különféle dekoratív felületeket és egyedi rotort ad hozzá. Az oszcillátoron az arany helyett fekete, fokozott gravírozás illik az óra általános sportos kialakításához.

Az ETA 2894 egy moduláris kronográf, amely a háromkezes ETA 2892 kaliberre épül, így a korona lejjebb ül a házon, mint a kronográf tolóké. Bár a tológépek nagyvonalúak, nyomáspontjuk nem tökéletes. Tesztóránk start-stop tolója jelentősen késleltetett reakciót mutatott az események időzítésekor. A leállítás és visszaállítás jobban működött, de a toló funkció merev volt. Ez legalább részben a kronográf bütykös vezérlésének köszönhető, amely felváltja a történelmi, jobb minőségű oszlopkerék-vezérlést a gazdaságosabb kronográf mozgásokban.

A tesztóra sebességi eredményei általában elfogadhatóak. Az időmérő gép azonban kiugró értéket rögzített a „tárcsázó” pozícióban, ami negatívan befolyásolta a szigorú ráta tesztünk átlagos eredményét. Pozitívum volt az alacsony napi gyarapodás: napi 2,5 másodperc a kronográf bekapcsolása nélkül és napi 4,5 másodperc futás közben. A csuklón végzett kopási teszt napi 0 és +6 másodperc közötti eltéréseket mutatott.

A perforált borjúbőr szíj is tökéletesen illeszkedik a Monza dizájn autóipari vonzerejéhez, csakúgy, mint a sportos tok és a műszerfalra emlékeztető kijelzők. A szíj egy funkcionális, jól kivitelezett összecsukható kapoccsal végződik, nyomógombokkal, amelyek szintén PVD-bevonatú titánból készülnek. Szorító típusú kapcsos mechanizmusa pontos beállítást tesz lehetővé. Összenyomja a pántot a zárás helyén, bár nem olyan mértékben, mint a hasonló kapcsokon.

Összességében a TAG Heuer Monza Caliber 17 stílusosabb, mint az eredeti, 1970-es évekből származó modell (kombinált párna alakú tok), jobb minőségű (titán PVD bevonattal), és ezért vonzóbb (tökéletesen megfelel a jelenlegi retro trendeknek). ). Ami jó volt 1976-ban, az ma még jobb.

SPECIFIKÁCIÓK:
Gyártó: TAG Heuer SA, Rue L.-J. Chevrolet 6a, 2300 La Chaux-de-Fonds, Svájc
Hivatkozási szám: CR2080.FC6375
Funkciók: órák, percek, kis másodpercek, kronográf 30 perces számlálóval, dátum
Mozgalom: ETA 2894 “Elaboré”, automata, 28 800 vph, 37 ékszer, hack mechanizmus, gyors dátumbeállítás, finom szabályzó, Incabloc lengéscsillapító, teljesítménytartalék = 42 óra, átmérő = 28 mm, magasság = 6,1 mm
Tok: Titán-karbid bevonatú titán, ívelt zafírkristály mindkét oldalon, titán-karbid bevonatú titán csavaros hátlap négy csavarral, 100 m-ig vízálló
Szíj és kapocs: Borjúbőr szíj PVD-bevonatú titán biztonsági összecsukható csattal
Mérési eredmények (eltérések másodpercben 24 óránként, kikapcsolt/bekapcsolt kronográf esetén)
Tárcsázás +2 / -1
Tárcsázás +11 / +7
Korona fel +1/0
Korona le +6 / +4
Korona bal +6 / +6
Korona jobb +1 / -1
Az arány legnagyobb eltérése 10/8
Átlagos eltérés +4,5 / +2,5
Átlagos amplitúdó:
Lapos helyzetek 310° / 291°
Függő pozíciók 282° / 259°
Méretek: átmérő = 42 mm, magasság = 13,5 mm, súly = 96 gramm
Ára: 5200 dollár

Írta: Alexander Krupp
watchtime.com
Fordította: google