A  győri egyetem segít be a vésztöltők fogyasztóvédelmi ellenőrzésébe

    A fogyasztók érdekében hatvan külső akkumulátor energiatárolási képességét méri meg a Széchenyi István Egyetem egyik laboratóriuma fél év alatt, szeptemberig. A tényleges kapacitást összevetik a vizsgált termékeken feltüntetett adatokkal, eltérés esetén a fogyasztóvédelem megtévesztés miatt indít hatósági eljárást – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

    Az egyre több funkcióval felvértezett okoseszközöket a powerbankok közbeiktatásával az áramhálózatoktól távol, utazás közben is lehet használni. Az előírások alapján minden vésztöltőt el kell látni a névleges kapacitás értékét feltüntető címkével. Az április végén megkezdett vizsgálat a terméken szereplő információk helytállóságának ellenőrzését szolgálja, a jogszabályoknak, szabványoknak nem megfelelő lítium akkuk kiszűrésére irányul.


    A kereskedelmi mintavételt a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok, a laborvizsgálatokat a győri Széchenyi István Egyetem végzi. Havonta tíz, hat hónap alatt hatvan terméket ellenőriznek szeptember végéig. Ha a terméken olvasható tájékoztatás valótlannak bizonyul, megtévesztés miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indul.


    A Széchenyi István Egyetem komoly hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik a műszaki tudományok területén. Kiemelkedő tudásukhoz modern infrastruktúra, nemzetközileg is elismert szakértők és korszerű laboratóriumi háttér társul.


    A közlemény idézte Keszthelyi Nikolettát, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárát, aki elmondta: a győri felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás alapján az egyetem további termékek laboratóriumi méréseiről is gondoskodik majd. A közös kutatási, szakmai munka, a tudományos műhelyek bevonása a fogyasztóvédelembe ösztönzi a hazai innovációt is – tette hozzá a helyettes államtitkár.