Válságállónak bizonyultak az amerikai nagybankok a 2023-as stressztesztben

     Az Egyesült Államok minden nagybankja jól vizsgázott a szövetségi központi bank éves stressztesztjén – derül ki a Federal Reserve csütörtökön nyilvánosságra hozott részletes jelentéséből.

    Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed 2023-ban 23 intézmény ellenállóképességét vizsgálta és megállapította, hogy egy komoly tőkeveszteség mellett is képes lenne működőképességét fenntartani, és folytatni a hitelezést a lakosság és vállalkozások felé.


    A stresszteszt alapjául egy feltételezett globális pénzügyi és gazdasági válságot vettek, aminek következtében 10 százalékra emelkedik a munkanélküliség és 45 százalékot esnek a tőzsdei árfolyamok. A 23 pénzügyi intézmény összesen 541 milliárd dollár veszteséget szenvedne el, de a rendszer ezt képes lenne felszívni és egyik bankot sem sodorná a működésképtelenség szélére – áll a jelentésben.


    A Federal Reserve a 2008-as pénzügyi válság óta végzi el az éves “terhelési próbát” a bankrendszer legnagyobb szereplői esetében, ugyanakkor a kisebb regionális bankokra, mint az idén tavasszal összeomlott Silicon Valley Bank, First Republic Bank és Signature Bank, nem készült stresszteszt, mert az ebbe a kategóriába sorolt intézményeket minden második évben vizsgálják.


    Michael Barr, a Fed bankfelügyeletért felelős alelnöke szerdai közleményében hangsúlyozta, az eredmények megerősítik, hogy az amerikai bankrendszer “erős és ellenálló”. Ugyanakkor hozzátette, hogy az ilyen stressztesztek csak egyetlen eszközt jelentenek a bankok erejének vizsgálatára, ezért folytatni kell a pénzintézetek ellenállóképességének megerősítését a legkülönbözőbb gazdasági események, piaci sokkok és egyéb tényezők ellen.