Új formátumú négy- és öttusaversenyt tesztelnek Magyarországon

    Négytusa és öttusa tesztversenyt is rendez szeptemberben a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ), ezzel segítve, hogy ha ismét a szokásos menetrend szerint zajlanak majd a versenyek, a korábban eldöntött változtatásokat be tudják vezetni.

    A nemzetközi szövetség (UIPM) a honlapján számolt be a két magyarországi eseményről. Kiemelik, hogy a dinamikusabb és a nézők számára jobban követhető négytusa-lebonyolítás szerepelt volna a 2022-es dakari ifjúsági olimpián, és bár ezt elhalasztották, a keletkező űr kitöltésére a UIPM a korosztály számára Pierre de Coubertin Ifjúsági Kupa néven nemzetközi versenyt tervez az új formátumban. A kieséses rendszerű viadalon a vívás utáni három számot összekötve teljesítik a résztvevők.


    Ennek tesztelésére eddig Buenos Airesben, Kairóban, a franciaországi Perpignanban és a németországi Weidenben került sor, és az utolsó próbaversenyt rendezik szeptember közepén Csepelen. Ez egyben az első, a nemzetközi szövetség által jóváhagyott viadal lesz a februári felnőtt világkupa óta. A februári vk-forduló után a UIPM felfüggesztette a versenyek rendezését a koronavírus-járvány miatt.


    Az ifjúságiak meghívásos nemzetközi viadala után a magyar szövetség a 2024-es párizsi olimpiára kidolgozott formátumot is tesztelni fogja, amely szintén kieséses rendszerű, de az egyes számokat tekintve hagyományos lebonyolítású.


    A UIPM honlapján olvasható közleményben Klaus Schormann elnök megköszöni a magyar szövetségnek, és külön is az azt vezető Bretz Gyulának, hogy a magyarok megszervezik a remények szerint a következő ötkarikás eseményeken alkalmazandó formátumok tesztelését. Hangsúlyozza, hogy “ezekben az időkben, amikor az öttusázók közössége korábban nem tapasztalt kihívásokkal szembesül, elemi érdek, hogy fenntartsák a versenyzők motivációját”.


    “Ki kell emelnem a teljes UIPM-közösség nevében a MÖSZ mindig segítőkész hozzáállását, amellyel az elmúlt négy évben is egyre magasabbra helyezte a lécet és túlszárnyalta a várakozásainkat” – olvasható a nemzetközi szövetség oldalán.