Több százmillió forintból kidolgozott tesztsorozat segíti az Alzheimer-kór korai diagnosztizálását Magyarországon

    Több százmillió forintos magyar fejlesztés is része annak a kombinált vizsgálatnak, amellyel a klinikai tünetek megjelenése előtt már 10-15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór – közölte az MTI-vel a Pozitron Medical Diagnosztika Központ.

    Sátori Mária, a Pozitron neurológus főorvosa a közleményben ismertette, hogy a vizsgálatban a plakkokat okozó, kóros fehérjéket egy egyszerű vérvétellel mutatják ki, míg eddig erre eddig csak költséges vagy fájdalmas vizsgálatok (CT, MR, agyvízvizsgálat) voltak.


    A kombinált vizsgálat másik elemét, a kognitív teszteket a neurológus szakértői vezetésével tavaly év végén zárult “PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejlesztése a demencia korai fázisú vizsgálatához” tárgyú projektben dolgozták ki, amelyhez a fejlesztők csaknem 237 millió forintot nyertek el a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból, a projekt összköltsége 362,66 millió forint volt. A PreDEM-tesztek ingyenesen elérhetők bárki számára a kognitivtesztek.hu oldalon – jegyezte meg.


    A szűrővizsgálat részét jelentő 1 éves kognitív tesztek és a speciális labortechnológiai eljárás együttes alkalmazásával megállapítható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásában, milyen kezelés, feladatgyakorlás szükséges annak lassításához – ismertette a neurológus. Hangsúlyozta, a betegség korai felismerése növeli a kezelések hatékonyságát, javítja az életminőséget, és nemzetgazdasági szinten is megtakarítást jelent az egészségügyi ellátó rendszer terheinek csökkentésével.


    A jelenleg elérhető vér- és genetikai vizsgálatok csak a hajlamot mutatják ki, míg a Pozitron új vizsgálatával az Alzheimer-kór jelenléte állapítható meg 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt – mondta Sátori Mária.


    Magyarországon, a nemzetközi adatokhoz hasonlóan a 60 év felettiek mintegy 20 százaléka, a 70 év felettiek 30 százaléka, a 80 évnél idősebbeknek pedig csaknem 50 százaléka érintett valamilyen demenciában, a demensek 60 százaléka alzheimeres – ismertette.


    Kókay András, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a módszer klinikai használata már az idén széles körben elérhetővé válhat, a következő években több ezres vizsgálati számmal terveznek.


    Európában jelenleg mintegy 10 millióan küzdenek demenciával vagy neurodegeneratív betegséggel, míg húsz évvel ezelőtt kevesebb, mint 6 millióan voltak érintettek, 2030-ra pedig a számuk várhatóan eléri a 20 milliót. Globálisan a betegek száma közelíti az 50 milliót, 2050-re ez a szám csaknem háromszorosára nő az előrejelzések szerint. 2018-ban a demencia kezelésének globális becsült összköltsége 1 milliárd dollár körül alakult, ami 2030-ra várhatóan 2 milliárd dollárra nő, így a korai diagnózis globális szinten is jelentős megtakarítást eredményezhet – hangsúlyozta.


    A Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben alakult, magyar tulajdonosok projektcégeként, onkológiai diagnosztikai PET/CT és kardiológiai  kutatások és vizsgálatok végzésére. A Pozitron-Diagnosztika Kft. nettó értékesítési árbevétele 2023-ban az előzetes számok szerint meghaladta a 2,77 milliárd forintot, az üzemi tevékenységből származó nyereség 297 millió forint volt 2022-ben, a társaság 2023-ban hasonló eredményre számít.

Az Alzheimer-kór kezelésének új korszakát jelenthetik egy klinikai teszt friss eredményei