Több mint légtisztító – Dyson Purifier Hot + Cool™ légtisztító ventilátor HP07

Tudtad, hogy nemcsak a vírusok leselkednek ránk a levegőben otthon vagy más zárt helyiségben?

A lakáson kívülről beszűrődő szmog mellett a poratka ürülék, a penészgomba, és a pollenek “természetes alkotóelemei” a levegőnek…
Ráadásul a főzés is veszélyes lehet, továbbá a bútorok is párolognak – ezzel tovább terhelve otthonunkat.

Ez a sok minden pedig mind szennyezi a lakás/iroda levegőjét, illetve a szervezetünket.

A légtisztítókról természetesen már mindenki hallott és azt is jól tudjuk, hogy ma már a klímaberendezések esetében is igen komoly szűrőket kell elhelyezni.

A készülékek legfontosabb része a szűrőrendszerük, ezen múlik ugyanis, hogy milyen, mekkora és mennyi részecskét lesznek képesek a levegőből eltávolítani. Fontos, hogy maga a szűrő jól szigetelt legyen: a légáramlás így nem tudja megkerülni, melynek következtében hatékonyan fogja tudni kiszűrni a különböző szennyező részecskéket. Ezenfelül az sem árt, ha a készülék kettős szűrőrendszerrel van felszerelve: a HEPA, esetleg más fajtájú részecskeszűrők eltávolítják a szennyező anyagokat és az allergéneket, mint például a por vagy a pollen, míg az aktív szénszűrő az illékony vegyületeket és gázokat nyeli el. Érdemes még figyelni arra is, hogy a készülék rendelkezik-e esetleg ventilátor funkcióval, ennek segítségével ugyanis a megtisztított levegőt az egész szobában körbe tudjuk keringtetni.

Egy hete érkezett hozzánk próbára a Dyson Purifier Hot + Cool™ légtisztító ventilátor HP07.

Még az ismerkedés fázisában vagyunk, de arra jutottunk, hogy egy rövidke bevezetőt, illetve az első élményeket már ma meg kell osztanunk a nagyérdeművel.

A készülék hivatalos ismertetőjében olvashatjuk, hogy; “automatikusan érzékeli, és magába zárja a szennyeződéseket. Tisztítja és felfrissíti az egész szobát.

A Dyson légtisztítói ötvözik az intelligens érzékelést a fejlett HEPA H13 szűrési rendszerrel, amely megköti a gázok² és az akár 0,1 mikron nagyságú részecskék 99,95%-át. Csak a Dyson légtisztítói rendelkeznek az erős légáramot biztosító Air Multiplier™ technológiával, amellyel képesek az egész szoba levegőjét megtisztítani.

A teszteknél úgy szoktam kezdeni – akár az átlag felhasználó -, hogy nem olvasok el semmilyen kezelési utasítást, hanem csak szépen bekapcsolom az adott készüléket és indulhat a banzáj.

A HP07 esetében ez nagyon egyszerű, ugyanis az eszköz közepén található kijelző fölé helyezték el a bekapcsológombot – nagyon jól látható részre.

Az indítást követően azonnal észrevettem, hogy hiányoznak a funkcióválasztó gombok, tehát elővettem a gyári csomagolásból a távirányítót is, hogy – első próbaként – beállítsam a hőmérsékletet, a ventilátor intenzitását, valamint a befúvó rész forgását.
Ez a mozdulatsor tényleg csak pár másodpercig tartott és már le is tekerhettem a gázgonvektort, miután a HP07 fűtőklímaként kezdett üzemelni.

Korábban már közöltünk teszteket különféle elektromos fűtőberendezésekről (ITT, és ITT olvashatóak), de ez a Dyson Purifier Hot + Cool™ légtisztító ventilátor HP07 tényleg egészen más!

El is jött az ideje, hogy kicsit utánaolvassak és megtudjam, miben is más még!

  • Más, hiszen légtisztító is.
  • Más, hiszen nyáron hűsít, télen fűt.
  • Más, hiszen éjszakai módban is üzemeltethető.
  • Más, hiszen 350 fokban képes forogni.
  • Más, hiszen egy applikációnak köszönhetően sok adatot gyűjthetünk és ellenőrizhetünk otthonunk levegőjével kapcsolatban.
  • Más, hiszen – ahogy fentebb már jeleztük – távirányítóval üzemeltethető (Ráadásul ez a kis kiegészítő ívelt és mágneses kialakítása révén a készüléken tárolható.).
  • Továbbá más, hiszen hangalapú irányításra is képes.

Ennyi tudást követően elkezdtem körbenézni azirányban is, hogy maga a technológia mit tud, hogyan működik…
Az alábbi videóban a TP04 (korábbi modell) szerepel, azonban a bemutatott technológia az megegyezik az általam tesztelt készülékkel.
Ráadásul a kisfilmben ebben látható a CADR vs  POLAR teszt különbségének rövid bemutatása is.

A HEPA H13 hatékonyságáról az utódmodell HP09 készüléket bemutató kisfilm szolgál részletekkel.

Az első tapasztalataim azt mutatják, hogy a Dyson Purifier Hot + Cool™ légtisztító ventilátor HP07 sokkal gyorsabban fűti fel a dolgozószobámat, mint a gázkonvektor, vagy a Sencor SCF 2003 elektromos konvektor.
Ráadásul a fűtést sokkal egyenletesebben teszi – köszönhetően a 350 fokos “forgolódásnak”.

Az, hogy a távirányítót a kis mágneseknek köszönhetően a készülék tetejére helyezhetjük, több mint zseniális!
Ennek az okos megoldásnak köszönhetően nem szórom még el én sem a lakás valamelyik pontjára a kiegészítőt – tehát, nem kell annak keresésével hosszú perceket/órákat eltölteni. 😀

A hangalapú irányításra a hétvégén kívánunk átállni, mint ahogyan az applikáció alaposabb megismerése is várat még magára.

Most annyival zárjuk ezt a rövidke kis szösszenetet, hogy a HP07-et éjszakai módban használva akár itt a klaviatura előtt/mögött is könnyedén álomba szenderülhetünk, mert tényleg nagyon halkan teszi a dolgát.

Hogy maga a légtisztítás mennyire látványos?
A tesztidőszak végén majd meglessük a szűrőt és abból kiderül majd.
(A kezdéskor, a kicsomagolást követően nem álltuk meg, hogy ne lessünk bele a szűrőházba… – tehát van összehasonlítási alap.)

A további tapasztalatainkról hamarosan bővebben is!
Ráadásul fotókkal, videóval, podcasttal is érkezünk még!