Tesztjelleggel hétköznap is járnak CAF-villamosok a 14-es és a 42-es vonalán februártól


   Februártól hétköznap is jár egy-egy CAF-villamos az újpesti 14-es és a kispesti 42-es vonalán – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

    A közleményben emlékeztettek: 2021 szeptemberétől járnak alacsonypadlós CAF-villamosok hétvégén és ünnepnapokon a 14-es vonalán. Tesztjelleggel február 1-től pedig hétköznapokon is közlekedik majd egy CAF- villamos ezen a vonalon.

        A jelenlegi infrastruktúra és járműállomány mellett további egy villamossal bővülhet a szolgáltatás sikeres energetikai vizsgálatok után. A beépített utasszámláló berendezésnek köszönhetően pedig lehetővé válik a járművek kihasználtságának folyamatos nyomon követése – írták.


    A 42-es villamos vonalán a szintén február 1-jén forgalomba álló járművel az indulások több mint harmadánál alacsonypadlós, klimatizált járműveket használhatnak az utasok kora reggeltől késő estig. Ezzel a fejlesztéssel az Ady Endre úton a felújított megállókban már teljesen biztosított az akadálymentes eljutás – áll a közleményben.


    Budapesten eddig 17 hosszú és 56 rövid CAF-szerelvény állt forgalomba. Az alacsonypadlós, klimatizált, kamerával felszerelt és energiahatékony járművek eleinte az 1-es, a 3-as, a 17-es és a 19-es, tavaly ősz óta pedig hétvégente a 14-es, a 42-es és a 69-es vonalon is járnak.


    Azt írták: a járműflotta megújítása további lendületet kaphat, amennyiben az anyagi forrás rendelkezésre áll, mivel a BKK vezérigazgatója, Walter Katalin aláírta a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalattal a szerződésmódosítást. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a BKK május 17-ig – teljesen vagy részlegesen – lehívhassa a még opcióban szereplő 51 villamost. A villamosok típusára nincs megkötés, tetszőlegesen rendelhető hosszú, illetve rövid szerelvény is a CAF-gyártól.