Szupermenta paprikák nevelkedtek Monorierdőn, hogy folytatódjon a teszt

Tavaszi paprikavetőmag termékteszt folytatásaként a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán tovább vizsgálták a tesztben résztvevő termékeket, ugyanis el is vetették a magokat.

Korábbi tesztünkben összesen 23 tölteni való paprikavetőmagot vizsgáltunk. Szerettük volna a gyakorlatban is kipróbálni, hogy a vetőmagokból valóban olyan növények fejlődnek-e, mint amit a csomagolásokon ígérnek, ezért a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán szakembereink segítségével saját „paprikaiskolát nyitottunk”. A termékeket a vetőmag elvetésétől a kifejlett „tölteni való” paprika betakarításáig figyelemmel kísértük.

A tavaszi paprikavetőmag termékteszt eredményeiről itt olvashat!

Tudta?

A Fajtakitermesztő Állomáson azt vizsgálják, hogy a Magyarországon előállított, fémzárolt és forgalomba kerülő vetőmagvak és növényi szaporítóanyagok a felszaporítások során mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. Ez a vizsgálat a vetőmag-minősítés egyik fontos része, melyhez a fajtakitermesztési szabvány protokoll szerint paprika estében mintánként 240 növényre van szükség.

A kísérlet menete

A paprikavetőmagokat a hozzáértők április elején 5×5 cm-es cellaméretű tálcákba vetették el szemenként, kb. 0,5 cm mélyre, majd alapos öntözés után 20-22 °C-os hőmérsékletű fóliában helyezték el. A napi munka az öntözésre és a klímaszabályozásra, azaz a szellőztetésre terjedt ki.

Szakembereink a kiültetést május végén végezték el az előkészített aprómorzsás talajba. A 23 minta paprikapalánta 20-20 egyedét ültették ki 20-25 cm-es tő-, és 75 cm-es sortávolságra. A növényeket csepegtető szalag segítségével öntözték heti 1-2 alkalommal, az időjárástól függően.

Tudta?

A kiültetésre alkalmas növény edzett, 6-8 sötétzöld színű levélpárral, virágbimbóval rendelkezik. Zömök, nem megnyúlt, szára erős, tápanyaggal jól ellátott. Kártevőktől, kórokozóktól mentes. A tápkocka gyökérzettel jól átszőtt, fehér színű, sok hajszálgyökeret tartalmaz.

Lássuk az eredményeket!

A vizsgálat során a következő szempontok szerint vizsgáltuk a paprikákat: a 23 különböző minta „tölteni való” paprikavetőmag termését összevetettük a csomagoláson feltüntetett képpel, a tasakon szereplő leírással,valamint a hivatal adatbázisában szereplő fajtaleírással.

Jó tanácsok otthoni paprikaneveléshez! Kattintson!