Szódát sztrimelni?

Igen, már évek óta ott tartunk, hogy ez is lehetséges a Sodastream-nek köszönhetően.

De, nézzük, csak, mi is az a szóda, víz és stream!

Szódavíz:
A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda is), nyomás alatt lévő szénsavas ital. „Szikvíznek” csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott (szifonfejes felvezető szárral) szikvizes ballonba töltenek. Kitűnő szomjoltó ital, illetve fröccs-adalék. Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki.[3] 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba.
Maga a szikvíz szó onnan ered, hogy szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a sziksóval azonosították.
(wikipedia.org)

Sziksó – ha nár szóba került:
A nátrium-karbonát – mosószóda, szóda, sziksó – a szénsav nátriumsója, képlete Na2CO3. Standard állapotban szilárd, fehér, higroszkópos, kristályos por. Vízben kitűnően oldódik, vizes oldata lúgos kémhatású. Vízlágyításra, savanyúságot szabályozó anyagként (E500) és tisztításra is felhasználják.
(wikipedia.org)

Víz:
A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid (latinul: aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, melynek mikroorganizmusoktól mentes olvadáspontja 0 °C, forráspontja 100 °C 101,3 kPa nyomáson. Egészen -48 Celsius-fokig túlhűthető. A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekulák alkotják. A víz egy amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is.
(wikipedia.org)

Stream:
A „streaming media” egyidejű, vagy azonnali adatfolyam, általában tömörített multimédiás információ interneten keresztül való kézbesítése, amely a bináris számítógépes fájlformátumokhoz (például AVI) viszonyítva kevésbé célozza meg a videotartalom teljes hűségű visszaállítását, elsősorban az azonnaliságra összpontosít.
Ez a folyamatos adatátviteli technológia lehetővé teszi az adatok kisebb csomagokban ún. „packet”-ekben történő folyamatos („streaming”) közvetítését, amelyeket a beérkezésükkor azonnal egyenként értelmeznek. Ennek a „streaming” technológiának a hiányában, használat előtt, a teljes adathalmazt egyetlen nagy csomagban kellene letölteni az értelmezéshez.
A „streaming” formátum általában bitszinten definiált (ún. „bitstream”-ből tevődik össze), így ezeket folyamokat nem szükséges páros byte korlátokkal szinkronizálni, ellenben hagyományos média fájlformátumoknál ez kötelező követelmény.
A „streaming media” több összetevőből áll. Kódoló eszközök használatosak a média interneten keresztül történő szállítására alkalmas tömörítésre. A médiaszerverek teszik ezeket a tömörített fájlokat illetve adatfolyamatokat elérhetővé a nyilvánosság számára.
A kodekek szolgáltatják a megfelelő tömörítő/kibontó algoritmust a kódoló eszközök és lejátszók számára.
A szervereken és a lejátszókon ugyanarra a protokollra van szükség a „streaming” adatok továbbítására.
(wikipedia.org)

Na jó, ennyi “tudomány” után jöjjön inkább a Sodastream Aquasparklerről szerzett tapasztalatunk!

Rögtön a teszt “elején” azzal kell kezdenünk, hogy az Aquasparkler “gépet” már nem nagyon fogja megtalálni az olvasó, ugyanis ez a hasznos kis “kütyü” az első modellek egyike volt a Sodastream eszközök családjában és mára modernebb, elegánsabb, színesebb eszközök vették át a helyét.

Itt kell megjegyezni azt, hogy a Sodasteram készülékek egyikénél sem kell elemet/akkumulátort, vagy tápkábelt használnia a felhasználónak!

A “modernebb eszközök” annyiban térnek el az Aquasparklertől – a dizájn mellett -, hogy van köztük olyan, ahol a szénsavasítási folyamatot több fokozatban állíthatjuk (Power, Genesis) vagy a palackot nem kell a “töltőfejre” tekerni (Spirit), esetleg  a gázpatront egyszerűbben lehet a készülékbe helyezni (Jet), vagy automata hidraulika rendszerrel látták el (Crystal).
Mondjuk ebben az előző gondolatmenetben elrejtettünk egy hülyeséget, amit most le is leplezünk – hogy ne nektek kelljen -, ugyanis már az  Aquasparkler is tudja a szabályozható CO2-intenzitást.  😉

Az Aquasparkler üzembe helyezése.

A készüléket a gyári csomagolásból elővéve pillanaton alatt üzembe helyezhetjük.
Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy a szintén a gyári csomagolásban található gázpatront az Aquasparkler alján keresztül a készülékbe tekerjük.

A gyári csomagolás részeként kapott szénsavasító palackot érdemes az első használat előtt elmosni – vagy legalább a használatával kapcsolatos információkat tartalmazó papírt eltávolítani abból. 🙂

Az Aquasparkler használata rém egyszerű!

Miután beüzemeltük a “gépet, a töltőfejre tekerjük vízzel töltött a szénsavasító palackot, majd az Aquasparkler tetején található gombot nyomva szénsavdúsítjuk a palack tartalmát.

Röviden a gázpatronról.

A SodaStream rendszer szíve a gázzal töltött patron. Egy teli patronból 60-80 liternyi szódavíz készíthető – a szénsaverősségtől függően.
Amennyiben a patron kiürült, elég egyszerűen csak kicserélni a legközelebbi csereponton. Ezért a cseréért átlagban 2690 Ft-ot kérnek a forgalmazók.
(sodastream.hu)

Környezetvédelem.

Lehet, hogy inkább ezzel kellett volna kezdeni a sok majdnem tudományos infó helyett, de talán jobb később, mint soha.
Azt talán senkinek  nem kell magyarázni, hogy 60-80 liternyi “hagyományos” szódához, vagy ízesített szénsavas üdítőhöz mennyi PET-palackra lenne szükség….
A Sodastream innovációjával, megoldásával mindehhez elég egyetlen gázpatron és egyetlen palack!
Érdemes megfontolni!!!

Takarékosság!

Számoljunk együtt:
Az üres patron cseréje átlagosan 2.690 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy 1 liter otthon elkészített szódavíz ára kb. 35 forintba kerül.
Mit kapunk ennyiért?

Tapasztalatok.

Személyes tapasztalatként most jöhetne, hogy a  Sodastream szörpöknek köszönhetően milyen ízletes üdítőkkel frissítettük magunkat…
Ennél azonban sokkal “nemesebb” tapasztalatot szereztünk az elmúlt nyáron és ősszel, mivel az Aquasparkler segítségével nem egy liternyi fröccsöt készítettünk pillanatok alatt. 😀

A szörpökről írunk majd később – ha gondoljátok…

…mint ahogyan a többi készülékről és a szénsavasító palackokról is.

 

Aquasparkler tulajdonságok:

 • Házi szódavíz készítő készülék
 • Nincs benne akkumulátor, nem fogyaszt villamos energiát
 • CO2 patron, mellyel akár 60-80 liter szénsavas vizet lehet előállítani
 • Különleges nyomásálló műanyag palack a szénsavas víz készítéséhez és tárolásához (0,9 l)
 • CO2-intenzitása szabályozható
 • Italok készítése három lépésből áll:
  1) Hideg vízzel megtöltjük a palackot a csapból
  2) A palackban lévő vizet gombnyomással dúsítjuk CO2-vel
  3) Lehetőség van a palackban lévő víz ízesítésére
 • Kivehető csepp tálca
 • A csomag tartalma: 1 szódavíz készítő készülék, 1 CO2 patron, 1 nyomásálló műanyag palack
 • 2 év garancia
 • színe: fehér

http://tesztalelkemindennek.hu/2018/02/07/kamerak-harca-egy-versenyautoban/