SZFE-s hallgató nyerte a filmtesztet

Bár hatodik alkalommal rendezte meg a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyt a DUE Médiahálózat, most fordult elő először, hogy egy filmes szakmát tanuló diák nyerje az országos megmérettetést. Szabó Levente, a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmvágó hallgatója több mint 23 ezer indulóból lett az első.

Szabó Levente – Fotó: Pozsonyi Zita

Hatodik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyét a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Az edukatív játékot azzal a céllal indították, hogy a 14-20 év közötti fiataloknak szórakoztatva adjanak képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A háromfordulós játékba a filmteszt.hu oldalon lehetett bekapcsolódni. A több mint 23 ezer résztvevőből a második fordulóba az online tesztkitöltésen legjobb eredményt elérő 14 és 20 év közötti játékosok kaptak meghívást. A több száz középdöntős Budapesten, az UP Rendezvénytérben mérkőzött meg egymással, és közülük a legjobb 10 került a döntőbe.

A fináléban – ami visszanézhető a DUE Médiahálózat Facebook oldalán, és tévéműsor is készül belőle a Petőfi TV-re – filmjeleneteket, képkockákat kellett felismerniük és villámkérdésekre válaszolniuk a játékosoknak. A kvízműsor során az ismét megfilmesített A helység kalapácsa Petőfi Sándor-költemény stábtagjai tettek fel kérdéseket a versenyzőknek. A Filmtesztet nagy izgalmak közepette Szabó Levente nyerte meg, aki a döntő félidejében még az utolsó helyen állt. Nyereménye egy kétszemélyes utazás Görögországba 300 ezer forint értékben. A második Csenki Csongor és a harmadik Kovács Karina egy-egy okostelefonnal gazdagodott. A nyereményeket Káel Csaba magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. A díjátadón elmondta, hogy a Nemzeti Filmintézet 2020-ban azzal a céllal indult, hogy minél szélesebb műfaji spektrumban készüljenek magyar filmek. A tavalyi év véleménye szerint kitűnően sikerült, köszönhetően a nagyon jó filmbemutatóknak. Káel Csaba hozzátette, hogy Budapest az európai filmipar fővárosa kezd lenni, és izgalmasnak véli, hogy a mozik mellett streaming felületekre is készülnek magyar filmek.

Szabó Levente és Káel Csaba – Fotó: Pozsonyi Zita

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak győztese, Szabó Levente a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves hallgatója filmvágás szakon. Heti két filmet néz, a magyar alkotások közül a Mephisto és A besúgó a kedvence. Jelenleg az iskolai filmes feladatok mellett további kisfilmek gyártásán dolgozik.

Bővebben: 

www.due.hu, nagydiaktesztek.hu