Románia éleslövészettel teszteli második Patriot rakétaelhárító ütegét

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Románia a Fekete-tenger partján kedden kezdődött Ramstein Legacy 24 (RALY24) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat keretében éleslövészettel teszteli második Patriot rakétaelhárító ütegét – közölte a román védelmi minisztérium.

    A legvédelmi és rakétaelhárító hadgyakorlatnak Romániában a Midia-foki föld-levegő lőtér lesz a helyszíne, ahova vasárnapig érkeznek meg a résztvevő csapatok és hadi felszerelések, majd a lövészetet június 10. és 14. között tartják.


    A RALY24 romániai manőverein 10 NATO-szövetséges államból 1300 katona érkezik Patriot és Hawk rakétarendszerekkel. A román légierő harci és gyakorlatozó repülőkkel, valamint helikopterekkel vesz részt a hadgyakorlaton.


    Románia számára a gyakorlat kiemelt jelentőségű, ugyanis az itt rendezett tesztelő és hitelesítő lövészettel fejeződik be a második Patriot rakétarendszerének beüzemelése és harcképessé nyilvánítása – mutatott rá a tárca.


    Románia négy Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol csaknem 4 milliárd dollár értékben az Egyesült Államoktól, amiről 2017-ben állapodott meg Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök Washingtonban. Eddig egy üteg állt szolgálatba, amelynek tesztelése és hitelesítése tavaly novemberben történt a Midia-fokon.


    Klaus Iohannis május elején tett washingtoni látogatásán Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva azt mondta: Románia kész tárgyalni Patriot rakétaelhárítók Ukrajnába küldéséről, de a már szolgálatba állított ütegét nem engedi át: csak olyan rendszer jöhet szóba, amely még tesztelés alatt áll.


    Később a román elnök úgy pontosított: Bukarest nem fogad el olyan forgatókönyvet, amely légelhárítás és rakétavédelem nélkül hagyná az országot, és csak abban az esetben küldene Patriot üteget Ukrajnának, ha “valami egyebet kap” NATO-szövetségeseitől.