Online IQ-próbatesztet is kitölthetnek a szellemi kalandra vágyók

Abstract futuristic - technology with polygonal shapes on dark blue background. Design digital technology concept.

Országos rendezvénysorozattal ünnepel a harmincéves magyar IQ-klub

A magyarok legintelligensebb 2%-át tömörítő Mensa HungarIQa Egyesület 2023 márciusában ünnepli harmincadik születésnapját. A számos hírességet sorai között tudó szervezet a jeles évforduló alkalmából országos rendezvénysorozattal, IQ-napokkal és helyszíni tesztírási lehetőséggel népszerűsíti az intelligenciát és a problémamegoldó gondolkodás fontosságát.

Az elmúlt harminc évben a Mensa HungarIQa számos kezdeményezéssel, programmal irányította rá a figyelmet az intelligencia fontosságára. 2003-ban és 2005-ben IQ – Az ország tesztje címmel szerveztek egész estés televíziós intelligenciatesztet az RTL Klubbal együttműködve. A Mensa-futballválogatott 2005-ben nyerte el első világbajnoki címét, amelyet azóta újabb címvédésekkel toldott meg. A 2010-es években érettségizők és felsőoktatási hallgatók tízezrei mérhették meg intelligenciájukat a Diákhitel Központtal közösen szervezett Nagy Diák IQ-teszt révén. Több mint egy évtizede vesznek részt kis-, közép- és nagyvállalatok alkalmazottainak ezrei Az Év Intelligens Vállalata versenyen. 2015-től pedig a magyar Balanyi Bibiána tölthette be az angliai székhelyű Mensa International elnöki tisztjét négy évig.

A Mensa HungarIQa által szervezett jubileumi IQ-napok során kvízekkel, logikai játékokkal és fejtörőkkel, az intelligencia érdekességeit bemutató előadással készülnek a szervezők az ország több megyeszékhelyén. A több hónapos sorozat első állomása Székesfehérvár lesz április 1-jén. Az ünnepi eseményekről, továbbá a szervezettel, az intelligenciával kapcsolatos legérdekesebb információkról az egyesület honlapján lehet bővebbet megtudni, ahol online IQ-próbatesztet is kitölthetnek a szellemi kalandra vágyók.

A Mensa egy közel 145 ezer tagú nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában azzal a céllal, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket: egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése. Magyarországi szervezete az 1993. március 20-án alapított, idén jubiláló Mensa HungarIQa.

A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira. A szervezet igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak. „Ahogy a mottónk is fogalmaz: a Mensa a legszínesebb szürkeállomány. A magas intelligenciájú emberek nyitottabbak, kíváncsibbak a világra és egymásra, és ez közösségteremtő erővel bír” – mondja az egyesület jelenlegi elnöke, Dr. Kovács Katalin.

A szervezet sokszínűségét a tagok változatos szakmai háttere, érdeklődési köre is jellemzi: a világhírű író, Isaac Asimov a Mensa International tiszteletbeli elnöke is volt, de Mensa-tagsággal büszkélkedhet két Oscar-díjas művész: Geena Davis színésznő és Steve Martin humorista is. Hazánkban Junior Prima-díjas mérnököt, Vasarely-díjas divattervezőt, magyar válogatott futballistát is találunk a 4500 tagot számláló Mensa HungarIQa soraiban, de Vitray Tamás televíziós személyiség és Orosz György humorista is sikeres tesztírónak vallhatja magát.