ÖAMTC Transporter gumiteszt

Az Auto Motor und Sport olvasói a Volkswagen Transporter személyszállító kivitelének, a Multivan 6.1-nek ítélték a 2019-es év legjobb formatervezési innovációja díját a „Kisbusz” kategóriában. Az osztrák autóklub, az ÖAMTC pedig közreadta, hogy tesztjei alapján milyen abroncsokat ajánl télire az ilyen kisbuszoknak, és milyeneket nem.

A Multivan elismerése nem előzmény nélküli, hiszen kemping-kivitele, a California 6.1 szintén nagy közönségsikert könyvelhetett el augusztus végén a Düsseldorfi Lakójármű-szalon (Düsseldorf Caravan Salon) alkalmával. Ami a két modellben közös, az a digitális világ igényei szerint átdolgozott műszerfal, valamint az új elektromechanikus kormányberendezés.

Az új fedélzeti infotainment rendszerekhez sorában találjuk az Apple Music és a TIDAL streaming-szolgáltatás integrációját, valamint az App Connect Wireless alkalmazást, amellyel olyan iPhone-alkalmazások csatlakoztathatók vezeték nélkül, Bluetooth-kapcsolattal az infotainment-rendszerhez, mint például a Media Library vagy a Google Maps.

Menetdinamikai szempontból a legfontosabb műszaki fejlesztés a hidraulikus kormányberendezést felváltó elektromechanikus szervokormány, ami olyan vezetői segédrendszerek alkalmazását is lehetővé teszi, mint a sávtartást segítő Lane Assist, így jelentősen nő az utazás biztonsága. A kínálatban szerepel a parkolási asszisztens (Park Assist), és a vontatmány-asszisztenst (Trailer Assist) is.

t6_1_california_2_m.jpg

Az ÖAMTC téliabroncs tesztje

Amint az osztrák autóklub táblázata mutatja, melyet ITT tekinthet meg, a 205/65 R16C T méretkategóriában a Continental VanContact Winter, a Pirelli Carrier Winter, a Michelin Agilis Alpin végzett az élen, a Vredestein Comtrac2 Winter, valamint a Goodyear Cargo UltraGrip2 előtt. A szakemberek ugyanakkor nem ajánlják a meglehetősen rossz pontszámot elért utolsó négy gyártmányt a lista végén.

A táblázat azokat az értékeket tartalmazza, amelyeket egy-egy abroncs elért száraz, nedves, havas és jeges útviszonyok között. Utána a tartóssági index, majd az összpontszám következik, ami minél kisebb, annál jobb végeredményt mutat.