“Magyar” utasszállító landolt elsőként Gyergyóremete repülőterén

3d megaphone speaker or loudspeaker bullhorn for announce promotion, megaphone loudhailer with microphone mockup , speakerphone 3d vector for alert and announcement on isolated background

    Az Aeroexpress légitársaság utasszállító gépe landolt elsőként a székelyföldi Gyergyóremetén épülő repülőtéren tesztrepülés keretében – tájékoztatta a magyar légitársaság az MTI-t kedden.

    Kiemelték: az Embraer 120ER típusú, 30 fő szállítására alkalmas repülőgép Budapestről érkezett Gyergyóremetére. A gép Kolozsváron esett át az egyelőre kötelező határellenőrzésen, a repült idő a magyar fővárosból összesen másfél óra volt.


    Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója kifejtette: évek óta dolgoznak azon, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Magyarország és Erdély között, ami autóval, vagy vasúton nehéz. Anyacégük, a BASe Airlines Zrt. finnországi tapasztalatai alapján tervezik ezt, ahol szintén így érik el a nehezebben megközelíthető a területeket.


    Balázs Attila, a repülőtér megálmodója és építője, a Bayer cégcsoport vezetője kijelentette: jövőre napi két járatot terveznek indítani Gyergyóremete és Budapest között. Az egyik a cégcsoport vállalkozásai számára nyújt majd összeköttetéseket, a második pedig a bárki által elérhető utasforgalmat biztosítja majd – hangsúlyozta.


    A tavaly alapított Aeroexpress légitársaság 2022. őszén indította el első járatait, azóta Budapest és Kolozsvár között biztosítanak heti négy járatot, melyek rendszeresen teltházasak – írták a közleményben.