Közös tesztelésbe fog a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító

    Akár tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítására is alkalmas földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére indul közös kutatás-fejlesztési projekt a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

    A közleményben kiemelték: a projekt előreláthatóan két évig tart, az első fázis megvalósítására közel 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott közösen az egyetem és a vállalat.


    Az idén tavasszal induló projekt azért is fontos, mert a dekarbonizációs folyamatban nagy szerep jut a hidrogénnek – jegyezték meg. A hidrogén földgázba bekeverve energiatárolási lehetőséget kínál és csökkenti a földgázfelhasználás üvegházhatásúgáz-kibocsátását – fűzték hozzá.


    Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a Miskolci Egyetemen a legnagyobb múlttal rendelkező szakterületek egyike az olaj- és földgázkitermelés, valamint a földgázszállítás, ezért eddig is szoros kapcsolatot ápolt az intézmény az FGSZ Földgázszállító Zrt-vel.


    Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta: amennyiben a hidrogéntermelés gazdaságilag kifizetődővé válik, a projekt keretében vizsgált tíz százalékos bekeverési arány elérése számításaik szerint évente nagyságrendileg 607 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását, ha a bekevert hidrogén karbonmentes forrásból származik.