Kétnapos tesztverseny az atlétikai vb jegyében

    – A szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bír az idei, 128. atlétikai országos bajnokság, ugyanis a pénteken és szombaton sorra kerülő verseny lesz az augusztusi világbajnokság tesztviadala a Nemzeti Atlétikai Központban.

    Már az ob szerdai sajtótájékoztatója is egyfajta teszt volt, ugyanis ez volt az első esemény, melyet a komplexum sajtótermében rendeztek.


    “Nem tudom, mennyire látszik rajtam, de már most örülök. Merthogy ez így működik, van hang, vannak fények” – mondta Németh Balázs, vb-t szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseményét megrendezni eleve nehéz, de egy olyan létesítményben, amely korábban nem létezett, még nehezebb.


    A vezérigazgató elárulta, hogy gyakorlatilag mindent tesztelni fognak pénteken és szombaton, így például az akkreditációs zónákat, a büféket, azok árait, vagy a dobóatléták Benz típusú ketrecét, melyből összesen három van Európában. A televíziós közvetítés is ennek jegyében zajlik majd és a közmédia 20 kamerával közvetít az országos bajnokságról.


    “Teszteljük majd a bemelegítőpályát a Kis-Duna túloldalán, a Csepel-szigeten. Arra még sportoló nem lépett és péntek lesz az első alkalom, amikor magyar atléták ráléphetnek és onnan majd, ugyanúgy mint a világbajnokságon, elektromos autókkal hozzuk át őket a versenyhelyszínre” – fejtette ki Németh Balázs, aki azt is elárulta, hogy az ob-n élő zene kíséretében mutatják be az ügyességi számok résztvevőit, pont úgy, ahogy a világbajnokságon is szeretnék.


    A sajtótájékoztatón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa elmondta, hogy a belépés ingyenes lesz az országos bajnokságra, melyet néhány héttel előzött meg az atlétikai központ átadója, ami formabontó módon családi nap keretei között, 15 ezer érdeklődő jelenlétében történt meg.


    A kormánybiztos szintén hangsúlyozta, hogy az ob a szervezőknek, a létesítmény üzemeltetőinek is egy remek lehetőség a tesztelésére, de az atléták számára is az, az augusztusi világbajnokságra, mely előtt csak ők próbálhatják ki az arénát.


    “Kívánok a szervezőknek egy zökkenőmentes tesztversenyt és kívánom a sportolóinknak, hogy a felkészülésüket tekintve olyan visszaigazolást kapjanak majd most, hogy megfelelő állapotban vannak” – jelentette ki Schmidt Ádám.


    Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az ob minden évben a szezon egyik fő versenye, idén viszont még a szokásosnál is fontosabb és izgatottan várják a bajnokságot, melyen ráadásul már nem csupán a vb-re, hanem a jövő évi Európa-bajnokságra és a párizsi olimpiára is lehet szintet teljesíteni és pontokat szerezni a kvalifikációs ranglistára.


    A sportvezető megjegyezte, hogy a felkészülés és a szezon eleje jól sikerült a magyar atlétáknak és bízik benne, hogy az ob-n is jó eredményeket érnek el, s a világbajnokságra még tudnak egy kicsit javítani. Mint mondta, ha ma zárulna a kvalifikációs időszak, akkor több mint 35 magyar vehetne részt a vb-n, s bízik benne, hogy ez a szám nem fog csökkeni, sőt, ha lehet, akkor még növekszik is.


    A budapesti vb-t, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.