Japán hegesztő robotot tesztelnek az orosházi fűtéstechnikai cégnél

Kétszázmillió forintból épít új, 500 négyzetméteres gyártócsarnokot és szerez be új gépeket a főként kazángyártással foglalkozó orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. – tájékoztatta a cég ügyvezetője szerdán az MTI-t.

    Ifjabb Szabó Géza elmondta, az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán 125 millió 300 ezer forint támogatást nyertek el 70 százalékos támogatási intenzitással, a fennmaradó összeget saját erőből finanszírozzák.


    Az összegből megépül egy 500 négyzetméteres gyártócsarnok a jelenlegi mellé, amellyel ezer négyzetméteresre bővül az üzem. A kivitelezés a napokban kezdődött, a tervek szerint március végére fejeződik be.


    Emellett vásároltak két gépet, amelyeket már tesztelnek is: egy japán hegesztő robot a nagy darabszámú, kisebb méretű alkatrészek gyártásában nyújt majd segítséget; egy lézervágó lemezmegmunkáló gép segítségével pedig saját maguk is el tudnak készíteni olyan alkatrészeket, amelyeket eddig készen szereztek be – magyarázta az ügyvezető.


    Elmondta, fő profiljuk a kazángyártás, a nagyobb, 50 kilowatt teljesítményű gépekből éves szinten mintegy ezer darabot; a kisebb teljesítményűből szintén körülbelül ennyit állítottak eddig elő. Emellett saját termékük egy vegyes tüzelésű kazán, amelynek várhatóan most fut fel a gyártása a gáz árának növekedése miatt. Utóbbit főként a hazai piacra szánják.


    Ifjabb Szabó Géza közölte, a cég árbevétele 2020-ban 350 millió forint volt, ami 2021-ben 800 millióra nőtt. Idén szeptember végéig elérték ezt a szintet, év végén reményeik szerint egymilliárd forintos árbevétellel zárnak. Az elmúlt években folyamatosan bővült exporttevékenységük: míg 2018-ban csak a bevétel egyharmadát adta, ma már a 90 százalékát.


    A kazánok jelentős részét két osztrák partnernek értékesítik.


    A cég partnereken keresztül mintegy száz embernek ad munkát; a saját dolgozói állomány 30 munkavállaló, fele szakképzett hegesztő. Idén a munkahelyek számának megőrzését tűzték ki célul, amelyet jövőre – ha elkészül az új csarnok – várhatóan emelni is fognak – mondta.


    Az idén 65 éves Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. a kazángyártás mellett alkatrészgyártással is foglalkozik, mások mellett a Linamarnak szállítanak be; emellett tűzvédelmi szolgáltatásaik is vannak.


    A cég jogelődjét 1957-ben alapították, 1992-ben német-magyar vegyestulajdonú vállalattá, 1999-ben 100 százalékban magyar tulajdonú céggé alakult. 2022-ben a cég kivásárolta a kockázati tőkebefektetőt, mely a 2008-as válságot következően a fennmaradást biztosította, így jelenleg családi vállalkozásként működik.


    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. adózott eredménye 2021-ben 128 millió forint volt, ami 110 milliós növekedés az egy évvel korábbihoz képest.