Irány a hidrogén kilégzési teszt

A hidrogén fokozott jelenléte a leheletben súlyos emésztési betegségekről árulkodik. Irritábilis bélszindróma vagy laktózintolerancia gyanúja esetén érdemes H2 kilégzési tesztet végeztetni.

Puffad, görcsöl és fáj a hasa, állandóan változik a székelési habitusa? Előfordulhat, hogy valamilyen gyakori gyomor- vagy bélbetegségben szenved. Ezek felismerését segíti a hidrogén kilégzési teszt, amellyel megállapítható például a laktózintolerancia, a vékonybélben a baktérium túlszaporodása (SIBO), de az irritábilis bél szindróma (IBS) is. Ezek a leggyakoribb emésztési betegségek közé tartoznak: például az Amerikai Egyesült Államokban minden tizedik ember IBS-ben szenved1, de a laktózintolerancia világszerte még gyakrabban fordul elő. A világ 89 országában végeztek H2 kilégzési tesztet, hogy felmérjék a laktózintolerancia előfordulását, és a vizsgálatok 57%-a pozitív lett.2 Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroenterológus elmondta: „A hidrogén kilégzési teszt előnye, hogy egyszerű és nem invazív módszer, természetesen vizsgálat előtt szükséges némi előkészület, de az eljárás nem jár fájdalommal és nem kellemetlen. Ez egy egyszerű orvosi teszt, amely méri a hidrogéngáz szintjét (H2) a kilélegzett levegőben, és ráadásul a leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek diagnosztikáját segíti.

A teszt működésének megértéséhez érdemes megismerni azt, hogy mikor keletkezhet hidrogén az emésztés során. Ezt a gázt az emésztő rendszerben az anaerob baktériumok termelik a szénhidrátok emésztése során. Ezek a baktériumok alap esetben a vastagbélben élnek, ahol nem igen >>>