Íme az Auto Bild négy évszakos abroncstesztje

Az Auto Bild szerint a jövő a négy évszakos abroncsoké, hiszen a félévenkénti kerékcsere költséges és időigényes, ugyanakkor egyetlen gumiabroncsszegmens sem ért el nagyobb technológiai fejlődést ennyire rövid idő alatt, mint a négy évszakosok 2014 óta.

A 215/65 R 17 tesztméret a közepes méretű SUV-modellek belépő szintű mérete. Az Auto Bild Allrad szerkesztői ebben a méretben a Hankook Kinergy 4S 2 X abroncsát választották meg az idei év legjobb négyévszakos abroncsának. A szakemberek azt írták róla, hogy „meggyőző vezetési tulajdonságokkal rendelkezik bármilyen időjárási körülmény mellett. Egyaránt biztonságos nedves és száraz utakon, jellemzője még a pontos kormányzás, a magas aquaplaning biztonság, az alacsony gördülési zaj és a mérsékelt árszint”.

A teszt végeredményébe ugyanis a vételár is beszámított.

215/65 R 17 négy évszakos abroncsok tesztpontjai

havas, vizes, száraz úton*
  1. Hankook Kinergy 4S2 X 1- 2+ 2
  2. Michelin CrossClimate 2 1- 2- 1-
  3. Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 SUV 2 2+ 2-
  4. Continental AllSeasonContact SUV 1- 1- 2-
  5. Bridgestone Weather Control A005 Evo 2+ 2+ 2-
  6. Vredestein Quatrac Pro 2- 2+ 2
  7. Pirelli Cinturato All Season SF 2 2+ 2- 2
  8. Maxxis Premitra All Season AP3 SUV 2 2- 2
  9. Cooper Discoverer All Season 2- 2 2-
  10. Imperial All Season Driver 3+ 4 3+
* Minél kisebb az érték, annál jobb a minősítés: az 1- jobb, mint az 1, aminél rosszabb az 1+

Az abroncsgyártók fejlesztésének fókuszában egyértelműen a szén-dioxid csökkentése van, de a gördülő zaj és a gumikopás (finom szálló por) csökkentése is álmatlan éjszakákat okoz a mérnököknek. 

A szén-dioxid-kibocsátás (és az üzemanyag-fogyasztás) mérséklése érdekében ugyan elég optimalizálni a gördülési ellenállást, ami valójában meglehetősen egyszerű, és a guminyomást 3,5 bar-ra kell emelni, de – jóllehet így könnyebben gördül a kerék – csökken az aszfalttal való érintkezési felület, ez pedig a biztonság kárára megy. A kevesebb talajjal való érintkezés ugyanis hosszabb féktávolságot és kisebb kanyarsebességet jelent. 

Ellentétes célok, amelyeket mind figyelembe kell venni a fejlesztés során. 

Érdekes, hogy a négy évszakosok és a SUV-modellek iránti kereslet párhuzamosan fejlődik. A Hankook már a trend elején figyelmet fordított az erre irányuló kutatására és fejlesztésére, így a személygépkocsikra tervezett Kinergy 4S 2 és az SUV modellekre tervezett Kinergy 4S 2 X négyévszakos abroncs kitűnő választás azok számára, akik év közben nem szeretnének abroncsot cserélni.