Hideg Ádám Forma–4-es autót tesztelt

Pályafutása során először vezethetett Forma–4-es autót Hideg Ádám. A HUMDA Academy 14 éves gokart versenyzőjét elért eredményei alapján hívta meg az Emotion Racing az olaszországi Cremonába. Itt egy alaposan felépített teszten vehetett részt, amely után a csapat is elismerően nyilatkozott róla.

Még júliusban, az FIA gokart Európa-bajnokság franciacortai futamán kereste meg Hideg Ádámot az Emotion Racing vezetője, amely az olasz Forma–4-es és Forma–3-as bajnokságban szereplő BVM Racing társcsapata.

Ők szerveztek egy első, ismerkedő tesztet a cremonai pályára, amely különleges licenccel rendelkezik. Itt gokart OKJ licenccel már 14 és fél éves kortól lehet Forma–4-es autót vezetni.

A tesztnapon több csapat, több kategóriában vett részt. Hideg Ádám egy 2016-os Forma–4-es autót próbálhatott ki, amelyet kifejezetten tesztelésre használ a csapat. Összesen hét, egyenként 25 perces bemenete volt, ami nagyjából 250 kilométert jelent. Minden bemenet pontosan fel volt építve, Ádám pedig tökéletesen teljesítette a csapat kéréseit.

Bár ez volt az első alkalom, hogy a gokartnál nagyobb versenyautót vezetett, az összeszokás nagyon könnyen ment. Az íveket már a második bemenetnél tökéletesen rajzolta és a csapat is maximálisan elégedett volt a teljesítményével.

„Nagyon nagy élmény volt Forma–4-es autót vezetni – mondta csillogó szemmel Hideg Ádám. – A gokarthoz képest egészen más, sokkal erősebb és míg a gokarton csak hátul van fék, az F4-esen a legnagyobb fékerőt az első kerekeken viszed át. Először fura volt, de nagyon élveztem.

A cremonai pályát alapvetően tesztelésre használják, arra tökéletes, mert van benne tempós, ötödikes kanyar, visszafordító, gyors derékszög, emelkedő, lejtő, vagyis mindent ki lehet próbálni. Most éreztem először a kanyarokban leszorítóerőt és ahogy betapad tőle az autó.

Összességében kicsit nehezebb feladatra számítottam. A csapat utasításait követve sikerült lépésről lépésre gyorsulni.

Próbáltam nagyon pontosan vezetni, ennek ellenére párszor megcsíptem a füvet is. Nyilván nagyon sokat kellene még tanulnom, de elsőre úgy érzem, jól teljesítettem, a csapat is elégedett volt velem. Remélem, lesz még lehetőségem ilyen autót vezetni.“

Ádám édesapja, a többszörös rallybajnok, Hideg Krisztián is elismerően nyilatkozott fiáról.

„A toronyból néztük Ádám tesztjét, elég messziről, onnan nem érzékeled a tempót – mondta. – A belsőkamerás felvételeken sokkal jobban látszott, hogy a Forma–4-es autó mennyire gyors, Ádám a 217 km/h sebességet is elérte.

Fegyelmezetten azt csinálta, amit kért tőle a csapat. Nagyon gyors volt, büszkék vagyunk rá. A legjobb köre 1:32,1 volt, ami felülmúlta az olasz csapat minden elvárását.“

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Hideg Ádám a teszt után nem jött haza, hanem továbbutazott Sarnóba, egy újabb tesztre.

Szeptember 15–18-án itt rendezik az OKJ kategóriában az FIA gokart világbajnokságot, amelyre a következő napokban a SODIKART gyári csapatával fog készülni.

Fotó: Hideg Team