Határforgalom-ellenőrzést segítő rendszert tesztelt az NKE

     Egy, az illegális bevándorlók kiszűrésére alkalmas, elektromágneses technológiát alkalmazó határforgalom-ellenőrzést segítő rendszert tesztelt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

    A magyar szakemberek által január 26. és 28. között a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen tesztelt rendszer a szlovák RALEN Research Center szabadalmaztatott fejlesztése, amely lehetővé teszi a gépjárművekben elrejtőző emberek gyors észlelését – közölték.


    A szlovák cég munkatársai egy mobil rendszerrel érkeztek Csanádpalotára, amely két, a kamionok első és hátsó rendszámára irányított kamerából, egy elektromágneses hullámokat kibocsátó egységből, valamint egy hárommonitoros operátorfülkéből állt.


    Az átvilágítási folyamat teljes mértékben automatizált, a technológia kizárólag a kamionokban vagy egyéb gépjárművekben elbújt embereket azonosítja. A rendszer így “kifejezetten alkalmas” az illegális bevándorlók gyors kiszűrésére és az embercsempészet elleni hatékony küzdelem segítésére – áll a közleményben.


    A teszt az NKE Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratórium elnevezésű projektje keretében valósult meg – tették hozzá.